Tempietto di Sant’Emidio alle Grotte Ascoli Piceno

Het Tempietto di Sant’Emidio alle Grotte (“Tempeltje van de Heilige Emidio bij de Grotten”) is één van de belangrijkste monumenten van Ascoli Piceno.

Weetjes Tempietto di Sant’Emidio alle Grotte

Het Tempietto di Sant’Emidio alle Grotte staat op de plek waar zich de catacomben van Ascoli Piceno bevonden en is in 1717 door Giuseppe Giosafatti gebouwd.

Als inspiratiebron voor deze barokke kerk heeft Giosafatti de Santa Maria della Pace Kerk in Rome gebruikt.

De façade van travertijns marmer staat tegen een tufstenen rots aan en bestaat uit twee niveaus, waarvan het onderste gekenmerkt wordt door een portico met zes zuilen, waarbovn het wapenschild van Clemens XI afgebeeld is. Het opvallendste aspekt van het bovenste deel zijn de twee engelen op de hoeken met een palm (sybool van het martelaarschap) in hun handen.

Het interieur van de tempel is in de tufsteen, een makkelijk te bewerken vulkanishe steensoort, uitgehakt. De zijmuren zijn bekleed met gewone stenen en het gewelf met baksteen.

Bezienswaardigheden Tempietto di Sant’Emidio alle Grotte

  • Achter het altaar staat een standbeeld van Sant’Emidio zelf, eveneens gemaakt door Giuseppe Giosafatti.
  • In de achtermuur zijn enige gaten uitgegraven. Hier zouden de Heilige zelf en enige van zijn volgers gelegen hebben voordat ze, in het begin van de 11e eeuw, naar de crypte van de Kathedraal overgebracht werden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email