Porta Solestà Ascoli Piceno

Ascoli Piceno - Porta Solesta

De Porta Solestà is één van de zeven stadspoorten die in de middeleeuwen de toegang tot Ascoli Piceno vormden. Ze staat aan het begin van de Ponte Augusteo brug.

Weetjes Porta Solestà Ascoli Piceno

Porta Solestà Ascoli Piceno
Porta Solestà

De Ponte Augusteo (of de Ponte di Porta Cappuccina) stamt uit de 1e eeuw vòòr Chr. en vormde de noordelijke toegang tot de stad.

Aan de rechterzijde van de Porta Solestà bevindt zich een inscriptie die zegt dat de poort in 1230 in opdracht de Podestà van Ascoli gebouwd is. Voorheen stond er een oude Romeinse poort, waar echter vrijwel niets meer van te zien is.

De poort werd vooral gebouwd om Ascoli Piceno te beschermen tegen aanvallen uit het nabijgelegen Fermo. Als gevolg van deze strijd werden de inwoners van Ascoli in 1256 gedwongen 8 meter dichter bij de rivier nog een poort te bouwen. Deze was een stuk kleiner dan de eerste, maar wel 2,5 meter dik en duidelijk bedoeld als verdedigingspoort.

Nadat in 1450, op aandringen van de later zaligverklaarde Giacomo della Marca, de vrede was gesloten met Fermo, werd er ter herinnering aan deze gebeurtenis een inscriptie op de poort gemaakt. In de 16e eeuw werd deze poort tot tolgebouw omgevormd en in 1880 werd ze vernietigd, waarna de inscriptie naar de eerste poort verplaatst werd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email