Augusteum Tivoli

Het Augusteum bevindt zich rechts naast de Mensa Ponderaria in Tivoli, op korte afstand van de Kathedraal van de stad. Het staat ook bekend onder de naam Sacello di Augusto.

Augusteum Tivoli

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Aldo Moro – 00019 Tivoli – RM.

Geschiedenis en beschrijving

Een Augusteum was in de Romeinse tijd een aan de keizer gewijde ruimte. De naam was uiteraard afgeleid van Keizer Augustus.

Van het Augusteum van Tivoli is niet veel meer over dan een kamer met een ronde achterwand. Deze ruimte werd gebruikt voor de verering van Keizer Augustus in de tijd dat aan keizers nog goddelijke machten toegekend werden.

Net als de Mensa Ponderaria is het Augusteum tegen het einde van de 1e eeuw voor Christus gebouwd. Dit gebeurde eveneens met financiële hulp van Marus Varenus Diphilus, zoals een inscriptie aangeeft.

De muren van de ruimte zijn beschilderd met bloemenmotieven. Midden in de kamer staat een standbeeld van een zittende Augustus, waarvan het hoofd helaas verloren gegaan is.

Er is ook een groot hoofd gevonden dat waarschijnlijk aan een standbeeld van Keizer Nerva toebehoorde.

Voordat de Mensa Ponderaria en het Augusteum gebouwd werden stonden er al enkele constructies op de plek. Het is waarschijnlijk hieraan te wijten dat deze twee ruimtes onregelmatige afmetingen hebben.

Via Aldo Moro – Tivoli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email