Avola (Provincie Syracuse)

Avola, dat met de klemtoon op de eerste lettergreep uitgesproken wordt, is een kuststad in de provincie Syracuse op het eiland Sicilië. De stad heeft ongeveer 33 duizend inwoners en ziet uit over de Golf van Noto. Het historische centrum is zeshoekig van vorm.

Alles over Avola

Bezienswaardigheden

De Corso Vittorio Emanuele is één van de belangrijkste straten van de stad en voert van de buitenwijken langs de Viale Lido naar de stationswijk. Het Consorzio Avola Centro is een winkelgebied langs deze straat, dat zich tussen het Piazza Trieste en het Piazza Umberto I bevindt.

Het Piazza Trieste heette vroeger Piazza Siracusa en vormt zo’n beetje de ingang tot het historische centrum van Avola. De opvallendste gebouwen aan het plein zijn het Palazzo Guttadauro, het Palazzo Russo, de (niet meer als zodanig dienstdoende) Santi Pietro en Paolo Kerk en vooral de San Giovanni Battista Kerk. Deze laatste is oorspronkelijk in de 18e eeuw gebouwd. Voor deze laatste kerk is een kleine tuin, met een fontein en een kinderspeeltuin.

Het Piazza Teatro dankt zijn naam aan het Teatro Comunale. Vanwege de aanwezigheid van de Santa Venera Kerk wordt dit plein, waar ook eeuwenoude palmbomen te zien zijn, ook wel Piazza Santa Venere genoemd.

Het Piazza Umberto I is één van de grootste pleinen van de provincie. Vooral ten tijde van feesten als Carnaval en Kerstmis is hier veel te doen. Ook worden er vaak grote markten (sagre) gehouden. Het Stedelijk Museum van Avola zetelt aan dit plein.

Het Piazza Regina Elena is een groot rechthoekig plein waar gedurende feestdagen een markt gehouden wordt.

De Sant’Antonio Abate Kerk wordt door sierpleisterwerk en schilderingen opgeluisterd. Net als de Santa Maria del Gesù Kerk, de Chiesa dell’Annunziata en de al genoemde Santa Venere Kerk is ze in de 18e eeuw opgetrokken.

Uit de Romeinse tijd zijn ruïnes van een villa uit de 2e eeuw overgebleven.

Buiten de stad is een in 1961 gevonden hunebed te zien.

Museums

Het Museo Civico (“Stedelijk Museum”) van Avola zetelt in een barok paleis dat gebouwd is waar ooit de San Sebastiano Kerk stond. De verzameling bestaat uit in Avola Antica en de omliggende streek gevonden voorwerpen. Ze omvat verschillende tijdperken, van de prehistorie via de Siculi, de Grieken en de Romeinen tot de middeleeuwen en de Renaissance. (Piazza Umberto I.)

Geschiedenis

Al in de steentijd was er een nederzetting op de plek waar zich het huidige Avola bevindt. Volkeren die de streek later in hun bezit hadden waren achtereenvolgens de Sicani, de Siculi, de Feniciërs, de Grieken en de Romeinen.

De naam Avola is voor het eerst te vinden in een geschrift uit 1149 en is afgeleid van Ábolla, zoals de Griekse nederzetting heette.

In de 13e eeuw was Avola verwikkeld in de strijd tussen de huizen van Aragon en Anjou. Dit leidde tot de stichting van de Camera Regionale, die de koningin de macht gaf bepaalde steden tot leengoed te maken. In deze periode van stabiliteit kwam de stad, onder de heerschappij van verschillende families, tot bloei.

In 1572 werd Avola door de Turken met de grond gelijk gemaakt en in 1693 volgde een aardbeving, waarna ze op de ruïnes weer opgebouwd werd. De Aragona-Pignatelli waren verantwoordelijk voor deze wederopbouw.

Avola, Provincie Syracuse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email