Badia Morronese Sulmona

De Badia Morronese bevindt zich vijf kilometer buiten de bebouwde kom van Sulmona zelf in de deelgemeente Badia. Het is in de 13e eeuw gesticht door een broeder die het later tot paus zou schoppen. In 1902 is het tot nationaal monument uitgeroepen.

Badia Morronese Sulmona

Badia Morronese Sulmona
De Badia Morronese gezien vanaf het Sant’Onofrio Klooster

De eigenlijke naam van de Badia Morronese is Abbazia di Santo Spirito al Morrone (“Abdij van de Heilige Geest van Morrone”, waarbij Morrone de naam van de berg is waarop het complex zich bevindt.

Het monument ziet eruit als een vierkant fort, met vier vierkante torens op de hoeken. Hierbinnen staan een in de 13e eeuw opgetrokken kerk en een kloostercomplex.

Het is gesticht door Pietro Angelerio, die ook verantwoordelijk was voor het nabijgelegen Sant’Onofrio al Morrone Klooster, en die het later onder de naam Celestino V tot paus zou schoppen. Hij liet een al bestaande Santa Maria del Morrone Kapel tegen het midden van de 13e eeuw vergroten.

De constructie van het klooster was echter het werk van Karel van Anjou en vond tegen het einde van dezelfde eeuw plaats.

Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door een Grieks vloerplan. Het barokke werk met mooi inlegwerk is door Giovan Battista del Frate vervaardigd. Het houten koor in de apsis is door een onbkende kunstenaar gemaakt.

De achtermuur wordt opgeluisterd door 15e eeuwse muurschilderingen van de hand van Giovanni di Sulmona.

Het klooster is rond drie grote en twee kleinere binnenplaatsen gebouwd.

De huidige versie van de kerk stamt uit de 18e eeuw.

Via Caselupi 4, Sulmona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email