Baptisterium Pisa

Het Baptisterium (officieel Battistero di San Giovanni) is het ronde gebouw op het Piazza dei Miracoli in Pisa. Het in de 14e eeuw voltooide gebouw is beroemd vanwege de door de Pisani familie aangebrachte versieringen.

Baptisterium Pisa

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Baptisterium

Het adres van het Battistero di San Giovanni is Piazza del Duomo – Pisa. Bus: 3, A. Openingstijden: November tot Februari van 10.00 tot 16.30; Maart tot Oktober van 09.00 tot 18.30; April tot September van 08.00 tot 20.00 uur. Gesloten: 1 Januari, 25 December. Toegangsprijs: 5 Euro.

Geschiedenis San Giovanni Baptisterium Pisa

Hoewel men al in 1152 met de bouw van het Baptisterium begonnen is, werd de constructie pas meer dan twee eeuwen later voltooid.

De architect die de eerste fase van de bouw, tot de top van de bogen op het eerste niveau, voor zijn rekening nam heette Diotisalvi. (Als deze man in Nederland geboren zou zijn, zou zijn achternaam “MogeGodJeRedden” geweest zijn.)

Guidetto (begin 13e eeuw) was verantwoordelijk voor de ornamenten aan de ingang en aan de muren, alsmede voor de bedekking van het cirkelvormige schip.

In 1260 was het de beurt aan Nicola Pisano, die de buitenkant verhoogde tot het niveau van de kleinere bogen. Diens zoon Giovanni Pisano voegde vervolgens de bovenste rij timpanen toe.

Hierna werd het werk lange tijd onderbroken totdat, ver in de 14e eeuw, het matroneum en het dak toegevoegd werden.

Het Baptisterium heeft een rond vloerplan. Het exterieur wordt gekenmerkt door grote blinde bogen die door pilaren van elkaar gescheiden worden. In het midden van elke boog bevindt zich een monofoor. Er zijn vier toegangsdeuren. Hierboven is een rij ronde, met timpanen bekroonde bogen te zien.

Een aantal van de beeldhouwwerken die zich onder de timpanen bevonden is nu in het Museo dell’Opera del Duomo te zien. De bogen zijn versierd met door Nicola Pisano zelf gemaakte protomen.

Bezienswaardigheden Baptisterium (Pisa)

Het standbeeld op de koepel stelt San Giovanni voor en is in 1395 gemaakt door Turino di Sano.

De ingang tegenove de Dom is tussen 1203 en 1204 versierd met Grieks-Byzantijnse skulpturen.

Op een zuil binnen het baptisterium is een inscriptie te zien met de naam van de oorspronkelijke architekt Diotisalvi.

De door Nicola Pisano gemaakte preekstoel is versierd met afbeeldingen van gebeurtenissen uit het leven van Christus en met symbolen van de verschillende deugden.

Baptisterium – Piazza del Duomo, Pisa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email