Bard (Valle d’Aosta)

Bard (Fort)

Hoewel Bard in de regio Valle d’Aosta maar iets meer dan 100 inwoners telt, wordt het tot de mooiste dorpjes van Italië gerekend. De grootste en beroemdste attractie van de gemeente is het Forte di Bard, met o.a. een aan de Alpen gewijd museum. Het ligt langs de Via Francigena pelgrimsroute.

Alles over Bard (Valle d’Aosta)

Geschiedenis

Bard is in de loop van geschiedenis altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Valle d’Aosta. De eersten die er een fort bouwden waren de Salassi. Dit volk slaagde erin weerstand te bieden aan de Romeinen tot het tijdens het bewind van keizer Augustus verslagen, en vrijwel geheel uitgeroeid, werd.

De eerste geschriften die de stad noemen dateren uit de 6e eeuw.

In de Middeleeuwen kwam de burcht in handen van de familie Bard, die de nederzetting ook hun naam gaf. Zij herbouwden het kasteel, zodat ze tol konden innen.

In 1242 nam Amadeus IV, graaf van Savoye, de macht over. Diens opvolgers transformeerden het kasteel tot een echte vesting.

In de 19e eeuw werd het kasteel na een twee weken durende beleg door Napoleon met de grond gelijk gemaakt. Na de heropbouw werd het als gevangenis gebruikt. Onder andere Camillo Benso, graaf van Cavour, later de eerste premier van Italië, zat hier enkele maanden opgesloten.

Bezienswaardigheden

De grootste attractie van de stad is het beroemde fort, dat eenvoudigweg Forte di Bard genoemd wordt. Maar liefst twintig gebouwen in het historische centrum staan op de lijst van nationale monumenten. Hieronder bevinden zich het 13e eeuwse Casa Challant en het Palazzo dei Nicole, van 1744 tot 1949 de laatste graven van Bard. Andere interessante gebouwen zijn het Casa del Vescovo, het Casa Valperga, het Casa Ciucca en het Casa della Meridiana. De Assunzione di Maria Kerk stamt uit de 12e eeuw, maar ziet er dankzij een 19e eeuwse verbouwing, moderner uit.

In de voorstad Albard de Bard is een aan kastanjes gewijd museumpje.

Weetjes

De Strada Statale Valle d’Aosta (SS26), die door de hele regio loopt, gebruikt hiet een door de Romeinen in de rotsen uitgehakt smal stuk straatweg.

Het beleg door de troepen van Napoleon is de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van Bard. Tot en met 2017 werd dit beleg elk jaar nagebootst.

Bard, regio Valle d’Aosta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email