Bergamo

Bergamo is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Lombardije. De ongeveer 20,000 inwoners verdelen de stad in een Città Alta, waar het historische centrum zich bevindt, en een Città Bassa. Bergamo is een van de ergst door het coronavirus getroffen steden in Italië.

Alles over Bergamo

Nuttige informatie

Bergamo Orio al Serio vliegveld

Het Bergamo Orio al Serio vliegveld wordt door luchtvaartmaatschappijen die er landen vaak vliegveld van Milaan genoemd, maar in werkelijkheid, zoals de naam al aangeeft, is het het vliegveld van Bergamo. Sinds 2011 is Aeroporto Internazionale Il Caravaggio di Bergamo Orio al Serio de officiële naam van dit vliegveld.

Trein en bus

Het treinstation van Bergamo ligt midden in het moderne deel van de stad, Bergamo Bassa. Er zijn directe verbindingen naar Milaan, Lecco en Brescia. Vanuit Milaan zijn er snelle verbindingen naar alle grote Italiaanse steden. De Flixbus halte in Bergamo is dichtbij het centrale station, aan het Piazzale Guglielmo Marconi.

Openbaar vervoer in de stad

De makkelijkste verbinding tussen de Città Bassa en de Città Alta is de funiculare. Het is ook de mooiste verbinding, want het panorama is adembenemend. De funiculare doet al meer dan 120 jaar dienst.

Een tweede funiculare voert van de Città Alta naar San Vigilio.

Bezienswaardigheden Città Bassa

Het centrale plein van dit moderne deel van de stad is het Piazza Matteotti. Vanaf hier voert de Viale Papa Giovanni XXIII naar het centrale station. Bekende gebouwen in de buurt rondom dit plein zijn het Teatro Donizetti, het Palazzo Frizzoni en het Centro Piacentiano. De zogeheten Sentierone wordt beschouwd als de ontvangstkamer van de stad en wordt gekenmerkt door de portico’s.

De grootste trekpleister van het Piazza Dante is de Fontana del Tritone.

De mooiste musea in dit deel van de stad zijn de Accademia Carrara en het GAMeC, waar werken van meesters als Rafaël, Botticelli en Kandinsky te zien zijn.

Hoogtepunt in de Santi Bartolomeo en Stefano Kerk is de 16e eeuwse Pala Martinengo van de hand van Lorenzo Lotto.

Bezienswaardigheden Città Alta

Bergamo - Stadsmuur en Porta San Giacomo
De Mura Venete met de Porta di San Giacomo

Het oudste deel van Bergamo ligt op de top van een heuvel en wordt door een brede stadsmuur beschermd. Deze zogeheten Mura Venete staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Porta di San Giacomo vormt een indrukwekkende toegang tot de oude stad.

Het mooiste plein in dit historische centrum is het Piazza Vecchia, met het Palazzo del Podestà en het Palazzo della Ragione. De klokken van de Campanone slaan elke avond om 22.00 uur 100 keer. Het Palazzo della Ragione heeft een kenmerkende zonnewijzer en was het eerste gemeentehuis in het land. De fontein midden op het plein is de Fontana Contarini.

Bergamo - Santa Maria Maggiore (wandkleed Lodewijk van Schoor)
“Kruisiging”, Lodewijk van Schoor

Waar het Piazza Vecchia het belangrijkste burgerplein was, was het Piazza Duomo het centrum van het religieuze leven. De mooiste gebouwen aan dit plein zijn de Santa Maria Maggiore Basiliek en de Colleoni Kapel. In de eerste is een wandkleed van de Vlaming Lodewijk van Schoor te zien.

Hoewel de Sant’Alessandro Kathedraal ook aan het Piazza Duomo staat is het niet belangrijkste kerk van Bergamo.

De grootste attractie van de San Lorenzo Kerk is de Fontana nel Lantro in de kelder van het gebouw. De San Michele al Pozzo Kerk wordt opgeluisterd door enige fresco’s van Lorenzo Lotto.

De Rocca del Bergamo is het oude kasteel van de stad, waarvan de torens goed bewaard zijn gebleven.

Het grootste deel van de Città Alta is niet voor auto’s toegankelijk.

Parken, tuinen en natuurgebieden

De hele Città Alta ligt binnen het beschermde Parco dei Colli natuurgebied. De Botanische Tuin is op de Colle Aperto aangelegd.

Bergamo, Lombardije, Italië

RSS
Follow by Email