Bleso Amfitheater Tivoli

Het Amfitheater van Bleso bevindt zich op het hoogste punt van Tivoli, dichtbij de Rocca Pia. Het in de 2e eeuw gebouwde monument werd na de tweede wereldoorlog bij toeval bij werkzaamheden ontdekt.

Bleso Amfitheater Tivoli

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Aldo Moro, 9 – Tivoli (tel. +39 0774 4531). Openingstijden: Van 09.00 tot 19.00 uur. Gesloten: Maart t/m Mei en September t/m November. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De ruïnes van het Romeinse Amfitheater van Tivoli zijn in 1948 gevonden, maar de opgravingen werden pas veel later voltooid.

Het ellipsvormige monument werd vooral gebruikt voor gladiatorengevechten.

De arena zelf heeft een lengte van 60 en een breedte van 40 meter. Hieromheen bevindt zich een meer dan twee meter brede wandelgang. Een gedeelte van de 12 meter hoge trappen is bewaard gebleven. De totale lengte van het monument is 90 meter en de breedte 50 meter.

Hoewel de middeleeuwse registers van de abdijen van Subiaco en Farfa melding maakten van het Amfitheater werd het pas na de tweede wereldoorlog bij toeval bij de aanleg van een straat ontdekt.

Het stamt waarschijnlijk uit de 2e eeuw na Christus. Historische bronnen maken melding van ene M. Tullius Blesus, die 200 duizend sestertiën voor debouw geboden zou hebben. Een tweede bron heeft het over M. Lurius Lucretianus die er in 184 dieren- en galdiatorengevechten georganizeerd zou hebben.

Bleso Amfitheater, Tivoli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email