Bologna

Bologna is de hoofdstad van wat sinds enkele jaren Città Metropolitana di Bologna heet en de plaats ingenomen heeft van de provincie van dezelfde naam. De stad staat vooral bekend vanwege de universiteit en heeft een erg mooi historisch centrum. Het is ook de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna.

Alles over Bologna

Nuttige informatie

Regio: Emilia-Romagna. Provincie: Bologna. Postcode: 40100. Kengetal: 051. Gemeentehuis: Piazza Maggiore, 6 – 40124 Bologna (tel: +39 0512193111). Er zijn twee VVV-kantoren in de stad. Het eerste is aan het Piazza Maggiore, 1E (tel. +39 051239660) en het andere bij het vliegveld (Via del Triumvirato 84 – tel. +39 051 6472201).

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: Bologna ligt langs de A1, die van Milaan via Florence en Rome verdernaar het zuiden voert. Vanaf de zuidelijke Adriatische kust leidt de A14 naar de stad en vanui Padova is dat de A13.

Vliegveld: De luchthaven van Bologna heet Aeroporto Guglielmo Marconi en bevindt zich in Borgo Panigale. Voor intercontinentale vluchten dient men echter uit te wijken naar het Milanese vliegveld Malpensa.

Openbaar vervoer: Bologna is één van de belangrijkste spoorwegknooppunten van Italië. Er is een directe verbinding met zowel Milaan en Florence als met Rome. Er zijn ook direct verbindingen met Rimini en Bari, zowel als met Pistoia en Ravenna.

Geschiedenis

De streek waar Bologna zich bevindt was al in de bronstijd bewoond. Op de plek van de huidige stad bevond zich in de 6e eeuw voor Chr. de Etruskische hoofdstad Felsina. In de 4e eeuw voor Chr. werd het door de Galliërs bezet en in 189 voor Chr. werd het een Romeinse kolonie. Na de Barbaarse invasies kwam de stad deel uit te maken van het Exarchaat van Ravenna (een tussen de 2e helft van de 6e eeuw tot het jaar 751 door de Byzantijnen beheerst deel van Noord-Italië). Latere bezetters waren de Lombarden en de Franken.

Tegen het einde van de 10e eeuw werd Bologna een gemeente en een eeuw later werd er door de jurist Irnerio de eerste universiteit van Europa gesticht. Gedurende de strijd tussen de Welfen en de Ghibellijnen streed de stad met de eersten tegen Frederik II.

Na eerst eigendom geweest te zijn van de Pepoli kwam de stad in handen van de Visconti familie. Dit duurde tot de dood van Kardinaal Egidio di Albernoz in 1367, waarna Bologna een republiek werd.

Na in de 15e eeuw leengoed van de Bentivoglio familie geweest te zijn, bracht Paus Julius II de stad in 1513 onder de heerscahppij van dekerk.

Toen Napoleon in 1796 de Cispadaanse Republiek stichtte maakte hij Bologna tot de hoofdstad. Deze republiek bestond echter nog geen jaar toen hij opgeslokt werd door de Cisalpijnse Republiek. Na het einde van de Napoleontische periode kwam het terug in handen van de kerk.

In de loop der eeuwen is de stad van een agricultureel centrum uitgegroeid tot een handels- en industriestad. Met name de kleding-, boek- en metaalindustrie zijn erg belangrijk.

Bezienswaardigheden

San Petronio Basiliek Bologna
San Petronio Basiliek

Het centrum van Bologna wordt gekenmerkt door een aantal torens, waarvan de Torre degli Asinelli en de Garisenda de bekendste zijn. Het Palazzo Comunale wordt geflankeerd door de Torre dell’Orologio.

De mooiste paleizen zijn het Palazzo Bolognini, het Palazzo del Podestà, het Palazzo dei Notai, het Palazzo dell’Archiginnasio en het Palazzo Davia a Bargellini.

De kathedraal van Bologna is aan San Pietro gewijd. Andere interessante kerken zijn de Gotische San Petronio Basiliek, de San Martino Kerk, de San Francesco Kerk, de San Domenico Kerk en het Santuario di San Luca. Dit laatste heiligdom is op een heuvel buiten de stad gebouwd.

Het mooiste plein is het Piazza Maggiore, waarop alle bekende winkelstraten van de stad (Via dell’Indipendenza, Via Ugo Bassi, Via Rizzoli en Via D’Azeglio) uitkomen. De mooiste fontein is de Fontana del Nettuno (“Neptunusfontein”) en het bekendste theater is het 18e eeuws stadstheater van Antonio Bibiena.

De stad heeft ook verschillende interessante museums. De belangrijkste zijn de Pinacoteca Nazionale, het Archeologisch Museum, het Schepenmuseum, het Museo Aldrovandiano en het Museo Carducci.

Bologna

RSS
Follow by Email