Palazzo del Podestà Bologna

Het Palazzo del Podestà in Bologna is één van de eerste drie gebouwen die in het begin van de 13e eeuw gebouwd werden om er het gemeentebestuur en de verschillende kantoren van de stad onder te brengen. Deze staan alle rond het centrale plein Piazza Maggiore, dat in 1200 speciaal voor dit motief aangelegd was. Hiervoor hadden wel verschillende al bestaande huizen en zelfs kerken gesloopt moeten worden. De twee paleizen die gelijktijdig gebouwd werden waren het Palazzo del Capitano del Popolo en het Palazzo di Rè Enzo.

Weetjes Palazzo del Podestà Bologna

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Maggiore, 1 – 40124 Bologna (BO). Het gebouw kan enkel ter gelegenheid van speciale tentoonstellingen bezocht worden.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo del Podestà was de eerste zetel van het stadsbestuur van Bologna. De gemeenteraad heette toen ook nog Podestà. Het gebouw is sinds de 13e eeuw nauwelijks veranderd. Ook toen al waren er winkels (handwerkslieden, groenteboeren en textielverkopers) onder de gewelven van de arcades, terwijl de notarissen onder de trappen contracten en andere documenten ondertekenden.

Er was ook een klokkentoren die de arengo genoemd werd, en die bedoeld was om de burgers bijeen te roepen in geval van belangrijke bijeenkomsten. Deze toren had van hout moeten zijn, maar werd in 1259 vervangen door de huidige vierkante versie. De architect was Alberto di San Pietro.

In 1453 plaatste Aristotile Fioravanti de huidige bel in de klokkentoren.

De vier hoekpilaren die de toren ondersteunen komen uit in een gewelf dat de Voltone del Podestà genoemd wordt. Hier werden in 1525 door Alfonso Lombardi gemaakte aardewerken standbeelden van de schutsheiligen van de stad geplaatst. Dit zijn San Petronio, San Procolo, San Domenico en San Francesco. Wanneer je bij één van de pilaren staat kun je precies horen wat mensen bij de tegenoverliggende pilaar fluisteren.

Het was ook onder dit gewelf dat mensen (wegens vloeken) aan het schandblok moesten en ook werden er soms misdadigers opgehangen.

Tegen het einde van de 19e eeuw liet de toenmalige heerser Giovanni II Bentivoglio de romaneske façade een Renaisssance facelift geven. Deze verbouwing gebaseerd op een 15e eeuws ontwerp van Aristotile Fioravanti. De versieringen werden door Marsilio Infrangipani verzorgd, maar zouden niet voltooid worden.

De grote Sala del Podestà op de belverdieping werd in het begin van de 20e eeuw door Adolfo De Carolis versierd met fresco’s die episodes uit de geschiedenis van Bologna verbeelden. Deze zaal werd tussen de 16e en 18e eeuw als publiek theater gebruikt en later om er een soort van handbalwedstrijden te spelen.

 

RSS
Follow by Email