Boog van Augustus Rimini

De Boog van Augustus is een van de bekendste bezienswaardigheden van Rimini. Het monument was in opdracht van de Senaat gebouwd om de keizer te eren nadat deze de vrede in het rijk gesticht had. Het is de oudste bestaande Romeinse ereboog.

Boog van Augustus Rimini

Boog van Augustus Rimini
Boog van Augustus

De Boog van Augustus is de oudste van zijn soort in noord-Italië. Deze in 27 voor Christus gebouwde boog staat waar de Via Flaminia de stad binnenkwam. De Via Flaminia was een van beroemde Romeinse heerwegen en begon bij de Porta del Popolo in Rome zelf. Deze straatweg was toen net in opdracht van de keizer gerestaureerd.

Men neemt aan dat er een beeld van keizer Augustus zelf, op een paard of in een quadriga, op de poort stond. Aan de zuidkant, die naar Rome gericht is, is de boog versierd met twee tondo’s die Jupiter en Apollo verbeelden. Aan de binnenkant zijn Neptunus en de godin Roma op de tondo’s afgebeeld.

De poort zelf was zo breed dat men er geen deuren in kon doen. Dit was expres gedaan om aan te geven dat Rimini, onder het bewind van Augustus, van geen enkele vijand iets te vrezen had.

Arco di Augusto, Rimini

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *