Boog van Augustus Aosta

De Boog van Augustus is een Romeins monument in Aosta. Het staat dichtbij de eveneens in de Romeinse tijd gebouwde Ponte di Pietra brug. De boog is gebouwd om de geboorte van de nieuwe kolonie te vieren.

Boog van Augustus Aosta

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Boog kan op elk moment van de dag gratis bezichtigd worden. Hij staat op de hoek van de Viale F. Chabod en de Viale Giuseppe Garibaldi.

Geschiedenis en beschrijving

De Boog Van Augustus is in 25 voor Chr. gesticht om de overwinning op de Salassi en de stichting van Aosta te vieren. De gekozen plek was meteen na de Ponte di Pietra, op de weg naar de Porta Praetoria. De constructie was ook een manier om de macht van de Romeinen aan de wereld te tonen.

Het monument is massief en sober van aankleding, zoals gewoonlijk bij dit soort bogen in de laat-republikeinse periode. Er is slechts één, ongeveer negen meter brede, opening. De pilaren langs de boog eindigen in Korintische kapitelen.

Zowel de façades als de zijkanten waren met reliëfs versierd. De nissen op de façades bevatten waarschijnlijk trofeeën.

Het monument ziet er ook lager uit dan men zou verwachten. Dit komt doordat het bovenste deel er, inclusief de inscriptie, afgesloopt is.

De houten crucifix onder het gewelf is een kopie. Het origineel was er in 1449 geplaatst als ex-voto tegen eventuele overstromingen van de Buthier.

Boog van Augustus Aosta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email