Alles over Brescia

Piazza Paolo VI Brescia

Brescia is zowel qua bevolkingsaantal als qua invloed na Milaan de op één na grootste stad van Lombardije. De ligging, langs de weg tussen Milaan en Venetië, speelt hierbij een belangrijke rol, evenals het grote aantal ijzermijnen in de streek. Het is de hoofdstad van de provincie van dezelfde naam.

Alles over Brescia

Toeristeninformatie

De stad beschikt over twee VVV-kantoren. Het Infopoint Stazione bevindt zich, zoals de naam aangeeft, in het centraal station van de stad (Viale della Stazione 56; tel +39 030 8378559; maandag t/m zondag van 09.00 tot 13.00 en van 13.30 tot 17.30 uur). Het tweede kantoor bevindt zich aan het Piazza della Loggia, 13/b (tel. +39 030 2400357; maandag t/m zaterdag van 09.30 tot 18.30 en zon- en feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur).

Geschiedenis

De naam van de stad is afgeleid van het Keltische Brixia, wat “heuvel” of “hoogte” zou betekenen. De eerste inwoners waren de Liguriërs, die dus de Romeinen voorafgingen. In de 4e eeuw voor Christus werd het een belangrijke nederzetting van de Gallische stam der Cenomani. Een eeuw later volgde een bondgenootschap met de Romeinen, die de bevolking in de 1e eeuw voor Christus stadsrechten verleenden. In het jaar 49 voor Christus werd het een zelfstandige gemeente, die door Augustus tot Colonia Civica uitgeroepen werd, wat inhoudt dat er enkel Romeinse burgers woonden.

Na door de barbaren overwonnen te zijn was het tussen de 6e en 8e eeuw een Longobardisch hertogdom. In de 12e eeuw kreeg Brescia stadsrechten, die de stad zich genoodzaakt zag te verdedigen tegen de keizerlijke troepen.

Nog later werd de stad onderworpen door verschillende heersers, waaronder de Visconti. Vanaf de 15e tot de 18e eeuw stond Brescia onder het gezag van Venetië. Hierna voegde de stad zich bij de Cisalpijnse Republiek, vervolgens bij het Italische rijk en in 1815 bij Oostenrijk.

Van 23 Maart tot 1 April 1849 vond er een volksopstand tegen de Oostenrijkers plaats, die bekend staat als de 10 Giornate di Brescia (“10 dagen van Brescia”). De heldhaftigheid waarmee ze vochten leverde de stad de bijnaam “Leeuwin van Italië” op.

Bezienswaardigheden Brescia

De twee belangrijkste gebouwen uit de Romeinse tijd zijn het Capitolium en het Teatro Romano. De San Salvatore Basiliek stamt uit de middeleeuwen, terwijl de Duomo Vecchio (“Oude Kathedraal”) en het Palazzo del Broletto de Romaanse architectuur vertegenwoordigen. De Duomo Nuovo (“Nieuwe Kathedraal”) is in de 17e eeuw opgetrokken. Ook de huidige versie van het Kasteel, van waaraf men van een mooi uitzicht kan genieten, stamt uit dat tijdperk. Het Santa Giulia Klooster staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Palazzo Martinengo da Barco is in de 16e eeuw op een gebouw uit de 14e eeuw opgetrokken. Andere interessante attracties zijn onder andere de verdedigingswerken en het Piazza della Loggia. De Tosio Martinengo Pinacotheek is het belangrijkste museum van de stad.

Brescia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email