Ca’ Granda – Antico Ospedale Maggiore Milaan

Het Ca’ Granda is de naam van het oude ziekenhuis van Milaan. Tegenwoordig doet het dienst als de centrale zetel van de Universiteit van de stad. Na ernstig beschadigd te zijn gedurende de tweede wereldoorlog werd het zo getrouw mogelijk heropgebouwd.

Ca’ Granda Milaan

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Ca’ Granda is Via Festa del Perdono, 5 – 20122 Milano (tel. +39 02503111). Tram: 12, 15, 23, 27. Bus: 54, 77, 94, N15, NM1, NM3. Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis Ca’ Granda

Ca' Granda Milaan

Een historische foto van het Ca’ Granda

Met de bouw van het Ca’ Granda werd, in opdracht van Francesco Sforza, in 1456 begonnen. De ontwerper was Antonio Averulino (bijgenaamd Filarete) en de bouw zou voltooid worden door Guiniforte Solari en diens leerling Giovanni Antonio Amadeo.

De bedoeling van Sforza en diens echtgenote Bianca Maria was om alle kleine ziekenhuizen van Milaan onder één dak te verenigen zodat zieken makkelijker geholpen konden worden.

Later werden het centrale deel en (tussen 1797 en 1804, naar een projekt van Pietro Castelli) de linkervleugel toegevoegd. Dit gebeurde met de hulp van rijke Milanezen, die alle een steentje aan de bouw van het ziekenhuis bij wilden dragen.

Vanaf 1930 zetelde de Faculteit der Medicijnen van de Università degli Studi di Milano in het Ca’ Granda, dat tijdens de oorloge flink beschadigd werd. Bij de restauratie (1953) probeerde men zo goed mogelijk het originele plan te volgen.

Uit dankbaarheid riep Paus Pius IV in 1559 een aflaat af en riep 25 Maart uit tot een speciale feestdag, de Festa dell’Annunciata (de beschermheilige van het ziekenhuis), die elke twee jaar gevierd zou worden.

Bezienswaardigheden

Het gipsen model van het door Adolfo Wildt gemaakte standbeeld van Sant’Ambrogio onder de portico van het centrale binnenplein, waarvan het bronzen origineel bij de ingang van de Sacrario dei Caduti bij het Piazza Sant’Ambrogio te zien is.

Ca’ Granda, Milaan


Visualizza mappa ingrandita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *