Caltagirone (Provincie Catania)

Caltagirone is een stad in het binnenland van Sicilië, in het zuidelijke deel van de provincie Catania. De stad heeft ongeveer 38 duizend inwoners en is qua oppervlakte de grootste van de provincie. Behalve de agridultuur is de keramiek de grootste industrie van Caltagirone.

Alles over Caltagirone

Geschiedenis

Scala di Santa Maria del Monte Caltagirone
Scala di Santa Maria del Monte

De plek waar Caltagirone gesticht is was al in de oude steentijd bewoond. Voordat de Grieken de streek bezetten woonden er volkeren als de Sicani en de Siculi. Tussen de 5e en de 4e eeuw voor Christus was de streek in handen van de Byzantijnen.

Later namen de Saracenen er de macht over. Dit duurde tot 1030, toen ze door de Liguriërs uit de oude stad verdreven werden. De Saracenen slaagden er nog in om terug te keren, maar in 1090 werden ze voorgoed verslagen door de Normandische graaf Ruggero.

In de 13e eeuw vocht de bevolking gedurende de zogeheten Siciliaanse Vespers tegen het Huis Anjou.

In de loop der eeuwen is de stad ettelijke keren door aardbevingen verwoest. Steeds werd ze echter, fraaier dan voorheen, opnieuw opgebouwd.

Bombardementen brachten gedurende de tweede wereldoorlog veel schade aan.

Bezienswaardigheden

Het Piazza Umberto I is het bekendste plein van Caltagirone. De barokke San Giuliano Kathedraal staat, net als het Palazzo Senatorio, aan dit plein. Andere interessante gebouwen zijn de 12e eeuwse Santa Maria del Monte Kerk, het Corte Capitaniale en de Chiesa del Gesù. In deze laatste kerk valt een “Troonafneming” van de hand van Filippo Paladini.

De Scala di Santa Maria del Monte, die naar de gelijknamige kerk voert, stamt uit 1608. Deze trap is in 1953 met majolica’s versierd.

Dichtbij het Piazza Umberto I bevindt zich het Piazza del Municipio, waar ook een aantal herenhuizen staan.

De Via Roma is de lange hoofdstraat van Caltagirone en loopt dwars door het centrum van de stad. De straat eindigt bij de trappen die naar de Santa Maria del Monte Kerk voeren. Veel van de gebouwen langs de straat zijn met majolica’s versierd. Aan het begin van de Via Roma bevindt zich de Villa Comunale. Een ander hoogtepunt is het Stedelijk Museum, dat in de voormalige gevangenis uit de tijd van de Bourbons zetelt.

De belangrijkste kerken zijn de 16e eeuwse San Giuliano Kathedraal en de San Francesco di Paola Kerk. Deze laatste is in de 17e eeuw gebouwd. Het bijbehorende klooster is nu kantoorruimte. De in 1226 gebouwde San Francesco d’Assisi Kerk heeft na de aardbeving van 1693 een barokke facelift gekregen. De Chiesa del Collegio, die bij het Jezuïtenklooster hoort, is in de 15e eeuw gebouwd. De San Giacomo Kerk is in 1090 in opdracht van graaf Ruggero gebouwd. De San Domenico Kerk wordt als auditorium gebruikt.

Museums

Het Stedelijk Museum (Musei Civici Luigi Sturzo) zetelt in de Carcere Borbonico, de oude gevangenis van de stad, die in 1782 gebouwd is. Het gebouw is door de architect Natale Bonaiuto opgetrokken. In de archeologische sectie zijn vondsten uit de stad en de omliggende streek te zien. De verzameling in de pinacotheek betreft schilderijen van lokale kunstenaars. (Via Roma, 10.)

Caltagirone, Provincie Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email