Caltanissetta

Caltanissetta is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en is één van de centraalst gelegen steden van Sicilië. De stad heeft meer dan zestigduizend inwoners. De grootste attracties zijn de Kathedraal en de Santo Spirito Abdij.

Alles over Caltanissetta

Bezienswaardigheden

Wijken

De Corso Umberto I loopt dwars door het historische centrum van Caltanissetta en wordt gezien als de hoofdstraat van de stad. Een tweede belangrijke straat is de Corso Vittorio Emanuele, die de Corso Umberto I middenin het centrum (bij het Piazza Garibaldi) kruist. Het centrum wordt op deze wijze in de vier wijken San Francesco, San Rocco, Santa Venera-Santa Flavia en Zingari verdeeld.

Straten en pleinen

Piazza Garibaldi Caltanissetta in de jaren zeventig.
Piazza Garibaldi in de jaren zeventig.

De belangrijkste kerken aan de Corso Umberto I zijn de Santa Lucia Kerk en de Sant’Agata al Collegio Kerk met de imposante façade. De interessantst historische gebouwen aan deze straat zijn het Palazzo della Banca di Sicilia, het Palazzo della Banca d’Italia en het Palazzo del Carmine.

De Corso Vittorio Emanuele heeft een lengte van iets meer dan een halve kilometer. Hij loopt dwars door het centrum naar de Badia, op het kruispunt met de Via Via Re d’Italia. Op dit punt verandert de naam in Via Vespri Siciliani.

Piazza Garibaldi is het belangrijkste plein in het historische centrum van de stad. Het ligt op het kruispunt van de Corso Vittorio Emanuele en de Corso Umberto I. Belangrijke monumenten aan het plein zijn de in 1570 gebouwde, aan Santa Maria la Nova en San Michele gewijde Kathedraal, de San Sebastiano Kerk uit de 14e eeuw en de Fontana del Tritone.

Overige kerken

De Santa Maria degli Angeli Kerk is door de Normandiërs gebouwd. De San Domenico Kerk stamt uit de 14e eeuw.

Overige attracties

De Fontana del Cavallo Marino (“Zeepaardfontein”) is in 1890 gebouwd. Archeologische vindplaatsen buiten de stad zijn Sabucina en Gibil Gabib. Van het Pietrarossa Kasteel zijn nog ruïnes te zien.

Historische gebouwen: Teatro Regina Margherita | Palazzo Benintende | Palazzo Testasecca |

Museums Caltanissetta

De bekendste museums zijn het Nationaal Regionaal Museum, waar archeologische vondsten uit de streek zelf te zien zijn, en de Galleria Moncada. Dit laatste zetelt in het tussen 1635 en 1638 gebouwde Palazzo Moncada.

Buiten deze heeft Caltanissetta nog een aantal kleinere musea.

Geschiedenis

Caltanissetta is gesticht door Grieks-Siciliaanse bevolkingen, zoals blijkt uit talrijke archeologische vondsten in het gebied. Later werd de stad eerst door de Romeinen geplunderd en bewoond en vervolgens door de Arabieren. In de middeleeuwse periode viel het grondgebied onder de jurisdictie van de Noormannen. Onder de verschillende feodale families die het bestuur van het dorp hebben verzorgd zijn de Chiaromonte en de Moncada van Paternò.

Caltanissetta, Sicilië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email