Solfatara Pozzuoli

De Solfatara is een vulkanische krater bij Pozzuoli die nu niet meer actief is, maar nog wel veel, naar de vulkaan zelf genoemde, solfataren heeft. Dit zijn heetwaterbronnen die zich onderscheiden van andere fumarolen doordat er zwavelhoudend gas uitkomt. De omringende rotsen hebben een gele kleur vanwege de uit deze voormalige Forum Vulcani ontsnappende walmen.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Solfatara (Pozzuoli)

Het adres van de Solfatara is Via Solfatara 161 – Pozzuoli (tel. +39 0815262341). De krater is elke dag van 08.30 tot 16.30 uur t bezichtigen.

Weetjes Solfatara (Pozzuoli)

Sofataren zijn heetwaterbronnen die zich onderscheiden van andere fumarolen doordat er zwavelhoudend gas uitkomt.

Deze voormalige krater was een van de haltes op de Grand Tour. Hoewel de vulkaan nu slaapt is er nog wel enige activiteit te zien in de vorm van magma en rookwolken. De laatste uitbarsting van deze 4000 jaar oude vulkaan vond waarschijnlijk in 1198 plaats. De krater heeft een oppervalkte van 33 hectare en biedt, ook dankzij de vruchtbare ondergrond, erg veel natuurschoon.

De zwavel, het alluminium en het kaolien (dat ook wel chinaklei genoemd wordt en gebruikt wordt bij het vervaardigen van zowel papier als porselein) die bij de vulkaan gewonnen werden hebben veel bijgedragen aan de economie van Pozzuoli.

Uiteraard zijn door de vele vulkanische verschijnselen door de eeuwen heen verschillende legendes en mythes rond de Solfatara gecreëerd door de bewoners van de streek.

In de antieke oudheid werd het Forum Vulcani genoemd, naar de God Vulcanus.

In 305 werden er zeven Christelijke martelaars onthoofd, waaronder de Bisschop van Benevento, Gennaro, en de deken van de kerk van Puteoli, Procolo.

Belangrijkste Attrakties Solfatara

  • De Belvedere, van waaruit men de hele krater kan zien.
  • De mineraalwaterbron, waarvan de diepte, naargelang het effekt van het Bradyseïsme continu verandert. In het verleden dacht men dat het naar citroen smakende water uit deze in de 19e eeuw gemaakt put vrouwen kon helpen bij het zwanger worden.
  • De Fangaia: In het Nederlands is dit gewoon een modderpoel, maar wel eentje die er lekker op los bubbelt.
  • In de Grot van Trachietsteen is te zien wat er achtergebleven is nadat men hier is gestopt met het mijnen van deze steensoort.
  • De Bocca Grande (“Grote Mond”) is de belangrijkste fumarole van de Solfatara. Het zijn de walmen die uit deze voormalige Forum Volcani komen, die de omringende rotsen hun gelige kleur geven.
  • De Stufe Antiche zijn twee in de 19e eeuw gecreëerde grotten die gebruikt werden voor thermale doeleinden. Ze werden, vanwege het verschil in temperatuur, Purgatorio en Inferno genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email