Tempel van Augustus Pozzuoli

De Tempel van Augustus bevindt zich onder de San Procolo Kathedraal van Pozzuoli. Ale in de Romeinse tijd werd deze tempel als kerk gebruikt. Na vijftig jaar gesloten geweest te zijn is de San Procolo in 2014 opnieuw geopend.

Weetjes Tempel van Augustus Pozzuoli

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Basilica Cattedrale san Procolo Martire nel Rione Terra a Pozzuoli is Strada Duomo – Pozzuoli. Metro: Pozzuoli-Solfatara. Trein: Cappuccini (Cumana lijn). De basiliek is enkel in het weekend te bezichtigen, op zaterdag van 10.00 tot 12.00 en van 17.00 tot 19.00 uur en op zondag van 10.00 tot 13.00 en van 17.30 tot 19.30 uur. Toegang tot de kerk is gratis. Rondleidingen kunnen vooraf gereserveerd worden via 800144716 (niet vanuit het buitenland of met een mobiel nummer) of +39 3881019712.

Geschiedenis en beschrijving

De Tempel van Augustus is gebouwd op een plek waar voorheen een Griekse of Sannitische tempel stond. Een inscriptie geeft aan dat de rijke zakenman Calpurnio de bouw uit eigen zak betaalde.

Al in 1634 waren een aantal zuilen door de bisschop Martino de Léon slanker gemaakt en/of verkort om de bouw van de zijkapellen mogelijk te maken. Ook werd de achtermuur neergehaald om een gang te maken tussen het schip en de apsis van de basiliek. Waarschijnlijk werden sommige van de zuilen hergebruikt voor de nieuwe kerk.

In de Santissimo Sacramento Kapel, die opgeluisterd wordt door een 17e eeuwse koepel met stukadeerwerk en namaak-marmer, bevinden zich een aantal zuilen en marmeren platen die de Tempio di Romano vormden.

De tempel die hier voorheen stond heette “Capitoglium” en was gewijd aan Zeus, Juno en Minerva. Deze was bij de stichting van de stad gebouwd (194 voor Chr.) en was 15 meter breed en 23 meter lang, met 6 zuilen aan de facade en 9 aan de zijkanten.

Al in de Romeinse tijd werd de tempel als kerk gebruikt, om uiteindelijk in de 17e eeuw geincorporeerd te worden in de kathedraal. Hoewel men wist dat de tempel hier gestaan had, werd pas na de brand van 1964, waarbij het schip verwoest werd, duidelijk dat de tempel bewaard gebleven was.

 

RSS
Follow by Email