Campo San Giacomo di Rialto Venetië

Het Campo di San Giacomo di Rialto in Venetië was eeuwenlang de plek waar de handel gedreven werd. Ook was het hier dat belangrijke aankondigingen gedaan werden. Dit laatste gebeurde op de Gobbo di Rialto, een marmeren trap tegenover de San Giacomo di Rialto Kerk.

Bezienswaardigheden Campo di San Giacomo di Rialto Venetië

Campo San Giacomo di Rialto Venetië

De “Bochelaar”

De Gobbo (“Bochelaar”) verwijst naar het standbeeld van de knielende man die de trap op zijn rug heeft. Het is in 1541 door Pietro da Salò gemaakt. Vanaf deze trap werden de aankondigingen, verordeningen en veroordelingen voorgelezen.

Oorspronkelijk was de bochelaar het eindpunt van een weg die de veroordeelden vanaf de San Marco af moesten leggen. Onderweg werden deze mannen overigens gegeseld. Later werd dit eindpunt verplaatst naar de eerste pilaar aan de linkerkant van de portico. Deze is makkelijk herkenbaar vanwege de leeuw en het kruis. Volgens een overlevering hoefden de misdadigers niet naar de gevangenis als ze de afstand naakt, binnen een bepaalde tijd konden overbruggen.

De oudste verwijzing naar de markt is te vinden in een geschrijft uit 976.

De portico rond het plein wordt de Sottoportego del Bancogiro genoemd en is gebouwd om de verschillende winkels, warenhuizen en kantoren die in de buurt floreerden met elkaar te verbinden. Ook werden er onder de portico bankoverschrijvingen gedaan.

In een zijstraat ter hoogte van de kerk is een pilaar met een scriptei met  de vergoedingen van de wegers.

De Rialto was een van de eerste plekken waar een nederzetting gesticht werd die tot het huidige Venetië uit zou groeien. De San Giacomo di Rialto Kerk hoort dan ook, hoewel hij er veel moderner uitziet, tot d eoudste kerken van de stad.

Campo di San Giacomo di Rialto Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *