Casentino (Provincie Arezzo)

Casentino is geen officiële provincie, maar een streek in de provincie Arezzo, die bekend staat om zowel het natuurschoon als de dorpjes op de heuveltoppen, met hun kastelen, oude stadsmuren, torens en vaak ook interessante ruïnes.

Alles over de Casentino

Casentino Natuurreservaat
Bergen en bossen in het Casentino Natuurreservaat

De streek bestaat eigenlijk uit één van de vier grote valleien in de provincie en beslaat zo’n beetje het bovenste gedeelte van de rivier de Arno. De oorsprong van deze rivier is op de Monte Faltorona, die de noordelijke begrenzing van het dal vormt.

Het laagste gedeelte van de vallei wordt gebruikt voor de landbouw en hier zijn dan ook schitterende boomgaarden, olijfgaarden, tarwevelden en wijngaarden te zien. In het hogere gedeelte groeien vooral kastanjebomen en sparren.

Het is waarschijnlijk de onherbergzaamheid van de streek die ertoe geleid heeft dat er in de middeleeuwen verschillende kloosters gevestigd werden. De bekendste hiervan zijn die van Camaldoli en La Verna.

Een ander kenmerk is het grote aantal kastelen dat er nog te zien is. Al in de vroege middeleeuwen was de streek in handen van volkeren als de Longobarden, de Goten en de Byzantijnen. Om hun territorium te verdedigen lieten deze vaak uitkijktorens en andere verdedigingswerken op de heuveltoppen optrekken.

Gemeentes

De belangrijkste steden in de Casentino zijn Castel San Niccolò, Capolona, Subbiano, Castel Focognano, Bibbiena, Poppi (met de deelgemeente Camaldoli) , Chiusi della Verna, Pratovecchio Stia en Soci.

De overige gemeentes zijn Chitignano, Montemignaio, en Talla.

Natuurschoon

Een groot deel van de streek wordt in beslag genomen door het Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi (“Nationaal Park van de Casentino Wouden”).

De hoogste berg in de Casentino is de 1658 meter hoge Monte Falco.

Casentino, Provincie Arezzo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email