Belvedere di San Leucio Caserta

De Belvedere di San Leucio bevindt zich op korte afstand van Caserta. Vanaf de heuvel waarop dit kasteel gebouwd is heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving, inclusief de Vesuvius en het eiland Capri. Het Belvedere staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Weetjes Belvedere di San Leucio Caserta

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Atrio Superiore, 81020 San Leucio, Caserta. Telefoon: +39 0823301817 of 0823273151. Toegangsprijs Appartementen, sectie Industriële Archeologie en Tuinen: 6 Euro (korting 6-18 jaar: 3 euro). Toegangsprijs Casa del Tessitore: 1 Euro. Openingstijden: In de zomer van 09.30 tot 18.00 uur; in de winter van 09.00 tot 18.00 uur. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Gesloten: Dinsdag, 1 Januari; Pasen (middag); Paasmaandag; Ferragosto (15 Augustus); 24 December (middag);25 December; 31 December (middag).

Geschiedenis en beschrijving

Belvedere di San Leucio Caserta
Belvedere di San Leucio

San Leucio is één van de voorstadjes van Caserta. De naam is afkomstig van een klein Lombardisch kerkje dat op de top van de gelijknamige heuvel stond. Ooit heette het dorp dat zich hier bevond Villaggio Torre. De Acquaviva, leenheren van Caserta, lieten hier in de 16e eeuw een kasteel bouwen. Vanaf dit als jachthuis gebruikte kasteel was het panorama zo mooi dat het de naam Belvedere kreeg.

In de tweede helft van de 18e eeuw kwam Caserta in handen van Karel III van Bourbon. In 1759 werd de streek geërfd door Ferdinand IV, die ook koning van Napels werd.

In 1773 werd San Leucio uitgebreid en er werd ook een muur omheen gebouwd. De architect van deze reconstructie was Francesco Collecini. Het werd de favoriete plek van de jonge koning, die verot was op de jacht.

In 1778 besloot koning Ferdinand de Belvedere samen met het omringende gebied tot een ideale stad om te bouwen. Ferdinandopoli, deels bedoeld om de jongeren in het dorp een toekomst te geven, werd een centrum voor de bewerking van zijde. De fabriek bevond zich binnen een koninklijk paleis.

De elegante zalen waar de koning zelf zijn tijd doorbracht werden niet verbouwd. De enige uitzondering was de feestzaal waarbinnen voor de gemeente een kerk gebouwd werd.

Rondom de Belvedere ontstonden de wijken San Carlo en San Ferdinando. Er werden scholen gebouwd, en woningen voor de onderwijzers en de werkkrachten. Er waren verschillende ruimtes voor de verschillende stadia in de zijdebewerking. Zelfs nu wordt er nog steeds zijde gemaakt, bewerkt en naar de rest van de wereld geëxporteerd.

In 1789 kreeg San Leucio een, voor die tijd revolutionair, wetboek. De plichten die men jegens zichzelf, jegens anderen, jegens de koning en jegens de staat had werden alle vastgelegd. Er kwam leerplicht voor kinderen en er kwameninentingen tegen de pokken. Er kwam institutionele hulp voor arme of zieke arbeiders. En er kwamen boetes voor wetsovertreders.

In de zomer wordt het Leuciana Festival in het Belvedere gehouden. In Oktober vindt elk jaar het Festival van de “Wijn, de Wijngaarden en de Zijde” plaats.

Via Atrio Superiore, 81020 San Leucio, Caserta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email