Castel d’Asso Viterbo

Het Castel d’Asso is en oud kasteel buiten Viterbo. Het is in de middeleeuwen gebouwd op de overblijfselen van een oud Romeins fort.

Weetjes Castel d’Asso Viterbo

Vanaf de Terme dei Papi kan men over de Strada Bagni het Castel d’Asso bereiken.

Het middeleeuwse Castello d’Asso is gebouwd op de ruïnes van het Romeinse Castellum Axia, waarvan nog sporen te zien zijn op de rotsen tussen de Rio Freddo en de Fosso Freddano.

Etruskische Tombes

In de rotswand voor het kasteel en langs de weg naar de vallei bevinden zich nog een aantal Etruskische tombes, die tombe a dado genoemd worden vanwege de regelmatige kubusvorm.

Middenin de voorkant ziet men een ingang, maar de deur tot de eigenlijke tombe is verder naar beneden. Het bovenste gedeelte werd gebruikt voor de begrafenisrites. De tombe zelf werd dichtgemetseld. Alle bezittingen van de overledene werden in de tombe begraven, aangezien er gedacht werd dat hij deze in een volgend leven nodig zou hebben.

Voordat de tombe afgesloten werd maakte men een brandstapel, zodat de zuurstof opgebruikt werd en wat zich erin bevond beter bewaard werd. Nu is er niets meer in de tombes te zien. Veel voorwerpen zijn in musea terechtgekomen, maar, te beginnen in de Romeinse tijd, er is ook een grote hoeveelheid geplunderd.

Gedurende de tweede wereldoorlog, toen Viterbo vaak gebombardeerd was, ontvluchtten vele inwoners van de stad hun huizen om in de tombes te gaan wonen. Verschillende families deelden een grot, men moest naar Viterbo om een beetje eten te vinden, en natuurlijk was er geen stromend water.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *