Castello Aragonese Reggio Calabria

Het Castello Aragonese is een van de belangrijkste toeristische attracties van Reggio Calabria. Het is in de 6e eeuw gebouwd en later steeds groter gemaakt, tot men de grond voor andere doeleinden nodig had. Het wordt samen met de bronzen Riace Standbeelden tot de symbolen van de stad gerekend. In 1897 is het tot nationaal monument uitgeroepen.

Castello Aragonese Reggio Calabria

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Castello – Reggio Calabria. Telefoon: . Openingstijden: . Toegangsprijs: .

Geschiedenis en beschrijving

Castello Aragonese Reggio Calabria
Castello Aragonese

Hoewel het naar het huis van Aragon vernoemd is, bestond het al lang voordat dezen naar Reggio kwamen. Men neemt zelfs aan dat het kasteel oorspronkelijk tegen het midden van de 6e eeuw gebouwd is, voordat de Ostrogotische Koning Totila de stad vernietigde. Dit wordt bewezen door een document uit het jaar 536. Ook denkt men dat er voor die tijd al een ander verdedigingswerk op de plek stond.

Waarschijnlijk stonden de muren van het kasteel op dezelfde plek waar de allereerste verdedigingswerken, in de vorm van een rij palen, in de 8e eeuw voor Christus gestaan hadden.

Nadat de verdedigingswerken in de Romeinse tijd verwaarloosd waren, werden ze onder de Byzantijnse generaal Flavius Belisarius in de 6e eeuw pas weer in ere hersteld. Dit was noodzakelijk vanwege de belangrijke ligging van Reggio Calabria als schakel tussen Constantinopel en het Italiaanse vasteland.

Onder andere de Byzantijnen en de Normandiërs brachten in de loop der eeuwen veranderingen aan. Tijdens de heerschappij van de laatsten, die de macht in 1059 van de eersten overnamen, was het kasteel de zetel van het graafschap.

In 1266 kwam het in handen van Karel I van Anjou, en gedurende diens heerschappij werd het fort vaak uitgebreid.

In de 15e eeuw liet Ferdinand van Aragon de twee van kantelen voorziene ronde torens bouwen. Ook liet hij de slotgracht graven en de ravelijn aanleggen. De architect van veel van deze wijzigingen was Baccio Pontelli.

Een eeuw later zorgde Karel V voor nog meer versterkingen.

Onder het Huis van Bourbon raakte het kasteel, dat gelijktijdig als kazerne dienst deed, in verval.

Het overleefde de aardbevingen, maar werd wel deels verwoest toen men de plek voor andere doeleinden nodig had.

Sinds 1956 is het de zetel van het Observatorium van het Nationaal Instituut voor Geofysica.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email