Castello Aragonese Sassari

Het Castello Aragonese in Sassari is in de 14e eeuw gebouwd. Het heeft in de loop der eeuwen verschillende functies gehad, van kasteel tot gevangenis tot terechtstellingsplek. Na gesloopt te zijn was het jarenlang vergeten, totdat bij werkzaamheden onder andere de slotgracht teruggevonden werd.

Castello Aragonese Sassari

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: ;Piazza Castello, 5 – 07100 Sassari. Telefoon: +39 079 2008072. Openingstijden: Van woensdag t/m zaterdag van 10.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 18.00 uur; dinsdag en zondag van 10.00 tot 13.00 uur. Gesloten: Maandag.

Geschiedenis en beschrijving

Het Castello Aragonese is, zoals de naam aangeeft, tussen 1326 en 1331 opgetrokken. Dit gebeurde meteen nadat de Aragonezen het eiland overwonnen hadden. Oorspronkelijk werd het gebruikt als militair fort, om er de opstandige stadsbewoners beter in toom te kunnen houden.

Het kasteel werd gekenmerkt door ondergrondse tunnels, nooduitgangen en geheime deuren. Het was vierkant en had op elke hoek een eveneens vierkante toren. Bij de ingang stond een vijfde toren, waar de gewapende wacht zich ophield.

De vier hoektorens hadden de namen Torre Aragonese, Torre dei Doria, Torre del Castelletto en Torre dell’Inquisitore.

In de loop der tijden kreeg het bouwwerk ook andere functies. Zo deed het onder ander dienst als militaire kazerne en gevangenis voor geestelijken en voor de adelstand. Ook werden er misdadigers gemarteld en/of terechtgesteld.

Tegen 1535 werd het de zetel van het Tribunaal van de Inquisitie en als zodanig een symbool van de vijandelijke overheersing.

In 1877 werd het kasteel grotendeels verwoest. Wat nog overbleef werd omgevormd tot de “La Marmora” kazerne van het huis van Savoye.

Hierna raakte het kasteel in de vergetelheid. Toen men echter in 2008 het plein opnieuw in wilde richten, werden bij de werkzaamheden delen van de oude constructie gevonden. Dit waren met name de 16e eeuwse slotgracht en twee ondergrondse verdiepingen met gangen die soms 100 meter lang waren. De muren hadden gaten waardoor de kanonnen kogels naar de stad konden vuren. De muur van de slotgracht was op sommige plekken negen meter hoog. De interessantste vondsten zijn een bloemvormige stenen fontein, een Inquisitie-cel en een majolica-fabriek.

Piazza Castello, 5 – Sassari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email