Castello di Romena (Pratovecchio Stia)

Het Castello di Romena is een kasteel in wat tot voor kort Pratovecchio was, maar sinds 1 Januari 2014 Pratovecchio Stia, in de provincie Arezzo in Toscane. Het is het oudste kasteel in de streek.

Castello di Romena (Pratovecchio Stia)

Routebeschrijving

Om vanuit Arezzo een dagtochtje te maken naar het Castello di Romena volgt men eerst de Strada Regionale Umbro Casentinese Romagnola en dan, vanaf Bibbiena, de Strada Statale Consuma.

Geschiedenis en beschrijving

Castello di Romena (Pratovecchio Stia)
Castello di Romena

Het kasteel ligt midden op een weide op de top van een heuvel in de bergachtige streek die Casentino genoemd wordt.

Het in de 10e eeuw gebouwd door de adellijke Guidi familie gebouwde kasteel is het oudste in de streek. In 1008 wordt het voor het eerst in een geschrift genoemd, als castrum van Spoleto.

Wat we nu het Kasteel van Romena noemen was eigenlijk slechts een deel van de verdedigingswerken. Het was de kern van een groot complex, dat verder uit twee muren. De buitenste ring, die elf torens had, omvatte ook het dorp. De binnenste muur omsloot het aristocratische deel dat nog steeds overeind staat, waar nu het grasveld met de gevangenistoren is.

Oorspronkelijk had het 11 torens, maar hier zijn er nog maar 3 van over. Een kleine ophaalbrug voert naar de donjon, die nog overeind staat.

De enige van de vier oorspronkelijke poorten tot het kasteel die nog overeind staat is de Porta Gioiosa. De Porta Bacìa, die nu toegang tot het complex geeft,  is pas enkele eeuwen geleden opgetrokken.

Tegen het einde van de 13e eeuw lieten de Guidi het Kasteel van Poppi bouwen. Dit betekende dat het Kasteel van Romena aan strategisch belang verloor en in 1357 werd het aan de gemeente Florence verkocht. Een eeuw later verloor het nog meer aan aanzien en werd het, ondertussen aan verval onderhevig, aan de Goretti de’ Flamini verkocht, die het nog steeds in hun bezit hebben.

Tijdens zijn ballingschap was Dante een tijd te gast op het kasteel en hij noemt het zelfs in de “Inferno”.

Bezienswaardigheden Castello di Romena

Er is een klein archeologisch museum in een kamer binnen de kasteelmuren.

Op korte afstand van het kasteel staat de Pieve di San Pietro a Romena kerk. Deze is in 1152 gebouwd op een vroegere 9e eeuwse kerk.

Castello di Romena, Pratovecchio Stia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email