Castelvecchio Verona

Castelvecchio (Verona) vanuit de lucht

Het Castelvecchio is een 14e eeuws kasteel in Verona, dat zo’n beetje als Koninklijk Paleis van de Della Scala’s dienst deed. Sinds het begin van de vorige eeuw is er een museum in gehuisvestigd. Voorheen deed het o.a. dienst als wapenopslagplaats en als kazerne.

Castelvecchio Verona

Adres, toegangsprijs en openingstijden

Het adres van het Castelvecchio is Corso Castelvecchio 2 (tel. +39 045594734). Bus: 21, 22, 23, 24, 31, 32, 33, 41, 42, 61, 62, 91, 94, 95, 165, 173. Openingsuren museum: Van dinsdag tot zondag van 08.30 tot 19.30. Maandag van 13.45 tot 19.30 uur.

Geschiedenis Castelvecchio

Castelvecchio Verona
Castelvecchio vanuit de lucht gezien

Het Castelvecchio is tussen 1354 en 1357 op een al eerder bestaand fort gebouwd, in opdracht van Cangrande II (van de Della Scala familie). De vroegere naam was Castello di San Marino in Aquaro.

Het was gedeeltelijk bedoeld als landgoed en gedeeltelijk als defensief bolwerk zowel tegen aanvallen vanuit de stad zelf als vanf de brug die deze verbindt met wat nu bekend staat als Süd-Tirol.

Het Castelvecchio bestaat uit twee delen die door een 13e eeuwse muur en 7 torens van elkaar gescheiden worden. Het rechterdeel omvat de paradeplaats terwijl het linkerdeel het werkelijke kasteel van de Scaligeri is, met een dubbele verdedigingsmuur en een kleinere binnenplaats.

In het centrum bevindt zich de Torre del Mastio, die in 1375 gebouwd is en naar de Ponte Scaligero over de rivier de Adige voert.

Na de val van de Della Scala dynastie werd het kasteel door de Venetianen gebruikt als wapenopslagplaats en vanaf de 18e eeuw ook als Militaire Academie. Later, onder eerst Napoleon en vervolgens de Oostenrijkers, deed het dienst als kazerne.

In 1923 vond een omvattende verbouwing plaats, waarbij het militaire karakter van het kasteel verdween. De kantelen en de daken van de torens die door de Fransen verwijderd waren werden in ere hersteld en het geheel kreeg Gotische trekjes.

Sinds 1928 is het de zetel van het Museo di Castelvecchio.

In 1943 werd de vergadering waarbij de Republiek van Salò in het leven geroepen werd er gehouden en werden de fascisten die Mussolini afgezet hadden er ter dood veroordeeld.

Na de oorlog stond het Castelvecchio, ernstig beschadigd door bombardementen, lang leeg tot in 1957 o.l.v. de architect Carlo Scarpa een rigoureuze verbouwing/restauratie bgon waarbij ook het museum in ere hersteld werd. Gedurende deze werkzaamheden werd ook de 12e eeuwse Porta del Morbio die zich in de verdedigingsmuur bevond teruggevonden.

Castelvecchio, Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email