Alles over Catania

Catania is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de op één na grootste stad van Sicilië. De stad, die meer dan 300 duizend inwoners heeft, ligt aan de oostkust van het eiland en is in de loop van de geschiedenis meermaals door aardbevingen of vulkaanuitbarstingen verwoest. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich op of aan het Piazza del Duomo.

Alles over Catania

Toeristeninformatie

Het VVV van Catania bevindt zich in de Via Vittorio Emanuele II, 172 (tel. +39 095 7425573). Het is geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 19.00 uur en op zondag van 08.30 tot 13.30 uur. Er is een tweede kantoor op het vliegveld in de aankomsthal op de begane grond. De openingstijden zijn hetzelfde.

Bezienswaardigheden

Belangrijkste Pleinen

Sant'Agata Kathedraal - Kerken Catania
De Sant’Agata Kathedraal op het Piazza del Duomo.

Het Piazza del Duomo is sinds enkele jaren enkel voor voetgangers toegankelijk. Drie straten komen op dit plein uit, waaronder de Via Garibaldi, die als hoofdstraat van de stad gezien wordt. De andere twee zijn de Via Vittorio Emanuele II en de Via Etnea, de belangrijkste straat van het oude deel van de stad. Het opvallendste gebouw aan het plein is de Sant’Agata Kathedraal. De Fontein van de Olifant op dit plein wordt als het symbool van Catania gezien. De tweede fontein is de Fontana dell’Amenano.

De grootste attracties aan het Piazza Giovanni Verga zijn het Palazzo di Giustizia en de Fontana dei Malavoglia. Het plein wordt doorkruist door de Corso Italia. Voordat het plein de huidige naam kreeg heette het Piazza d’Armi.

Het Piazza San Francesco d’Assisi ligt aan het begin van de Via dei Crociferi, waarvan het gescheiden wordt door de Arco di San Benedetto. De grootste attractie aan het plein zelf is de San Francesco d’Assisi all’Immacolata Kerk. Direkt tegenover de kerk staat het Palazzo Gravina Cruyllas, waar de componist Vincenzo Bellini woonde. Het standbeeld midden op het plein verbeeldt kardinaal Giuseppe Benedetto Dusmet.

Het rechthoekige Piazza Stesicoro wordt door de Via Etnea in tweeën gedeeld. De belangrijkste gebouwen aan het plein zijn het Palazzo Beneventano en het Palazzo del Toscano. Het centrale standbeeld op de oostelijke zijde van het plein is een monument ter ere van Bellini.

Het Piazza I Viceré is genoemd naar een roman van Federico de Roberto. Het bevindt zich naast het kasteel van de Via Leucatia, op honderd meter van een bron die in de 3e eeuw het Romeinse aquaduct van de stad van water voorzag. Ernaast is ook een groot park.

Belangrijkste straten

De Via Etnea doorkruist het historische centrum van noord naar zuid en is circa 3 kilometer lang. Hij begint bij het Piazza Duomo en eindigt bij de Tondo Gioieni. De straat is tegen het einde van de 17e eeuw, na de aardbeving van 1693, aangelegd. De huidige betegeling, met vulkaansteen van de Etna, is van redelijk recente aard. Het deel tussen het Piazza Duomo en de Quattro Canti is enkel voor voetgangers toegankelijk.

De Via dei Crociferi wordt omlijst door verschillende barokke paleizen, kerken en kloosters.

De Via Vittorio Emanuele II loopt van de kust via het Piazza dei Martiri naar het Piazza Risorgimento, dwars door het historische centrum. Vroeger heette de straat Strada Reale (“Koninklijke Weg”) en er staan dan ook verschillende monumenten uit de geschiedenis van de stad.

Meer attracties

Ursino Kasteel Catania
Het Ursino Kasteel is de zetel van het Stadsmuseum.

Een van de grootste attracties van de stad is het San Nicolò l’Arena Klooster, dat het op één na grootste van Europa is.

De Quattro Canti bevinden zich op de hoeken van het kruispunt van de Via Etnea en de Via di San Giuliano. Deze vier hoekhuizen staan met de voorgevels naar het centrale punt van het plein gericht. Op deze wijze heeft het plein een achthoekige vorm gekregen. Vanaf het plafond van een van deze huizen sprak Garibaldi in 1860 de woorden “O Roma o morte!” (“Of Rome of de dood!”).

De twee belangrijkste musea van Catania zijn het Stadsmuseum en het Bisschoppelijk Museum. Het eerste van deze twee is in het Ursino Kasteel gevestigd. Ook zijn er enkele musea die aan lokale artiesten, waaronder de schrijver Giovanni Verga en de beeldhouwer Emilio Greco, gewijd zijn. Voor wie met kinderen reist is er ook een leuk speelgoedmuseum.

Het belangrijkste antieke monument van Catania is het Romeinse Theater, dat deel uitmaakt van een complex waartoe ook het Odeon en de Terme della Rotonda behoren.

Winkelen

De markt op het Piazza Carlo Alberto is redelijk bekend. De naam van deze markt is Fiera del Lunedì, omdat hij oorspronkelijk enkel op maandag gehouden werd. Elke zondag wordt op ditzelfde plein een vlooienmarkt gehouden.

Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email