Alles over Cefalù (provincie Palermo)

Cefalù heeft ongeveer 14 duizend inwoners en ligt aan de noordkust van de provincie Palermo op Sicilië. Het stadje, dat in 2021 ongeveer 14.000 inwoners telde, wordt tot de mooiste kleine steden van Italië gerekend. Het is vooral in de zomer een erg populaire toeristenbestemming.

Alles over Cefalù

Toeristeninformatie

Het VVV (Uffico Turistico Comunale, tel. +39 0921421508) bevindt zich op het Piazza Duomo. Het kengetal van de stad is 0921 en de postcode 90015. De enige deelgemeente is Sant’Ambrogio. Capo, Cocuzzola, Gibilmanna, Kalura, Mazzaforno, Ogliastrillo, Pisciotto, Settefrati zijn gehuchtjes op het grondgebied van de gemeente.

Met de auto/openbaar vervoer

De snelweg A20 komt langs Cefalù, terwijl de oude straat weg SS113 Settentrionale Sicula dwars door de gemeente voert. De SP54bis en de SP136 voeren naar het zuidelijke deel van het gemeentelijke grondgebied.

Cefalù heeft een eigen treinstation en ligt op de lijn tussen Palermo en Messina. De afstand tot de provinciehoofdstad is ongeveer 70 kilometer.

Bezienswaardigheden Cefalù

Kathedraal Cefalù
Kathedraal

De belangrijkste straat van Cefalù is de Corso Ruggero, die loopt waar zich vroeger de Romeinse decumano massimo bevond. De wijk aan de westelijke kant van deze straat doet middeleeuws aan, met een netwerk van kleine straatjes, die vaak trapsgewijs omhoog en omlaag lopen. Het stadsdeel aan de oostelijke kant wordt integendeel gekenmerkt door een netwerk van straten die loodrecht op elkaar aangelegd zijn. De Corso Ruggero Begint bij het Piazza Garibaldi.

De Corso Ruggero eindigt bij het Piazza del Duomo. Behalve de Kathedraal, die boven alles uittorent, staan er nog enkele interessante gebouwen aan dit plein. Het Palazzo Piraino, met een mooi 15e eeuws portaal staat op de hoek met de Corso Ruggero. Het Palazzo Maria wordt gekenmerkt door een Gotisch portaal. Het Palazzo Vescovile is in de 17e eeuw gebouwd.

De Via Vittorio Emanuele begint bij het Piazza Marina. De poort aan het begin van de straat is de Porta Pescara en is de enige van de vier oorspronkelijke stadspoorten die nog overeind staat. De betegeling is versierd met het wapenschild van de stad, drie vissen en een brood. De zijstraat Via Mandralisca voert naar het gelijknamige museum.

De Santa Maria della Catena Kerk stamt uit de 18e eeuw.

Een hoogtepunt uit de oudheid is een heiligdom gewijd aan de godin Diana, uit de 9e eeuw voor Christus.

Het in de 17e eeuw gebouwde Sactuarium van Gibilmanna staat buiten de bebouwde kom.

Geschiedenis

Net als de rest van de streek is Cefalù in de loop van de geschiedenis aan verschillende vokeren onderworpen geweest.In de oudheid waren dit onder andere de Romeinen en de Byzantijnen, en later de Arabieren.

In 1063 werd de stad door Ruggero I d’Altavilla geregeerd en in 1131 kwam Cefalù als leengoed in handen van Ruggero II.

Cefalù, provincie Palermo, Sicilië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email