Cetona (Provincie Siena)

Cetona is een klein plaatsje in de provincie Siena. De streek rond de gemeente is al sinds de bronstijd bewoond. De grotten waar deze woonden werden in de oorlog als schuilplaatsen gebruikt. Bezienswaardigheden zijn de archeologische vindplaatsen bij Belverde en het kasteel van Camporsevoli.

Alles over Cetona (provincie Siena)

Nuttige informatie

Gemeentehuis: Via Roma, 41 – 53040 Cetona. Kengetal: 0578. Postcode: 53040. VVV: I.A.T. Cetona – Piazza Garibaldi (tel. +39 0578 239143).

Geschiedenis

Cetona

De eerste inwoners van de streek hebben hun sporen nagelaten in de 25 grotten in de wanden van de Monte Cetona.

De Etrusken woonden op het grondgebied van de huidige gemeente. Later maakten de Romeinen van de nederzetting een kolonie.

In de 8e eeuw streden Siena en Orvieto om de macht in de streek. In de volgende eeuw zou Orvieto de overhand hebben, totdat de Pauselijke Staat het gebied in handen kreeg.

In 1418 kocht Siena de stad van Braccio di Montone, die de macht er overgenomen had. Toen in 1555 de Republiek Siena het onderspit delfde, waren Cetona en Montalcino de laatste plekken die strijd bleven leveren.

Hierna volgden de machthebbers elkaar snel op. De stad kwam eerst in handen van de keizer, vervolgens van Cosimo I, en in 1560 van de familie Vitelli. Bijna een eeuw later, in 1652, gaf deze familie de stad aan de Burchielli.

Gedurende de tweede wereldoorlog waren de grotten opnieuw nuttig, nu om te partizanen die tegen de Duitsers streden schuilplaatsen te bieden.

Bezienswaardigheden Cetona

Het centrale plein van Cetona is het midden 16e eeuw door markies Vitelli aangelegde Piazza Garibaldi (dat toen natuurlijk nog niet zo heette). De belangrijkste gebouwen aan he tplein zijn de Santissima Annunziata Kerk, de San Michele Arcangelo Kerk, de Rivellino, het Palazzo Terrosi en het Palazzo Vitelli.

De (voormalige) Santissima Annunziata Kerk is in 1558 gebouwd, toen de Vitelli Cetona als leengoed kregen. Van de oorspronkelijke façade is enkel het portaal nog overgebleven. Het altaardoek “Aankondiging van de Heer” is een kopie uit 1648 van een ouder schilderij. De sacristie is nu de zetel van het VVV en de kerk zelf wordt voor evenementen gebruikt.

"Beethoven", Balestrieri - Palazzo Minutelli, Cetona
“Beethoven”

Het Palazzo Minutelli is in dezelfde periode opgetrokken en is sinds 1876 de zetel van het gemeentehuis. Enige zalen in het paleis, waaronder de Raadszaal en de Stadsbibliotheek, zijn in de 18e eeuw door Antonio Castelletti van fresco’s voorzien. Een deel van het gebouw wordt in beslag genomen door een soort van museum gewijd aan de lokale schilder Lionello Balestrieri (1872-1958), die in 1900 met zijn “Beethoven” een prijs won tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs.

De Santissima Trinità Kerk staat aan het gelijknamige plein, tegen de muur van kasteel aangebouwd. De kerk is tussen de 12e en 13e eeuw gebouwd en er zijn fresco’s uit de 15e en 16e eeuw te zien.

De Villa La Vagnola is eind 18e eeuw door de edelman Sallustio Terrosi voor zijn toekomstige echtgenote gebouwd. De villa omvat een enorm park met een onder andere een jachthuis en een amfitheater. Hoogtepunt is het Casina Turca op een terras met een obelisk, vanwaaraf perfect onderhouden lanen alle richtingen op lopen. De familie verzamelde in de streek gevonden archeologische voorwerpen, waaronder sarcofagen en Etruskische urnen, die in de villa te zien zijn. (De villa kan op afspraak onder begeleiding van een gids bezocht worden.)

De Villa La Palazzina staat midden in een groot park. Vanaf de hangende tuin heeft men een mooi uitzicht over de omgeving. Een toren vormt het pittoreske middelpunt van een halve cirkel cypressen. Een 10 meter diepe ijskelder is in het terrein uitgegraven en bedekt met een piramidevormige constructie. Ook deze villa kan op afspraak, enkel met gids, bezocht worden.

Buiten de stad

Het in 1212 gestichte San Francesco Klooster ligt een stukje buiten de stad. De twee belangrijkste kunstwerken zijn een “Madonna met Kind” van de hand van Sano di Pietro en een “Madonna del Cardellino” van Girolano di Benvenuto, ooit deel van een triptiek.

De Eremo di Santa Maria in Belverde is gebouwd bij een grote waar Sint-Franciscus zelf gebeden zou hebben. De bijbehorende kerk wordt met 14e eeuwse fresco’s opgeluisterd. Belverde is een deelgemeente van Cetona, waar ook een archeologisch park is, met 40 duizend jaar oude ruïnes van menselijke nederzettingen.

Camporsevoli, dat al in de Etruskische tijd bewoond was, is een deelgemeente waar nog een middeleeuws kasteel te zien is. De San Giovanni Battista Kerk is in de 12e eeuw gebouwd.

In Piazze is de 16e eeuwse San Lazzaro Kerk gerestaureerd en tot cultureel centrum omgebouwd. Bij het altaar hangt eenin de 17e eeuw geschilderde “Wederopstanding van Lazarus”. Op het Piazza Vittorio Veneto voor deze kerk staat een “Monument voor de Slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog” van de hand van Raffaello Romanelli uit 1924. De San Giuseppe al Tamburino Kapel stamt uit het begin van de 16e eeuw en is na een pest-epidemie gebouwd. De fresco’s in deze kerk verbeelden een “Aankondiging van de Heer” en een “Madonna met Kind tussen Johannes de Doper en Jozef”.

Cetona, Provincie Siena, regio Toscane, Italië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email