Chiesa del Carmine en Brancacci Kapel Florence

De Santa Maria del Carmine Basiliek in Florence wordt meestal gewoonweg Chiesa del Carmine genoemd. Deze erg oude kerk is in de tweede helft van de 13e eeuw gesticht. De grootste trekpleister van deze kerk is de Brancacci Kapel, die opgeluisterd wordt door door Masaccio en Masolino geschilderde fresco’s die het “Leven van Sint-Pieter” als thema hebben. Deze twee oorspronkelijke artiesten schilderden er van 1425 tot 1427 aan, maar uiteindelijk zouden de schilderingen pas tussen 1481 en 1482 door Filippino Lippi voltooid worden.

Santa Maria del Carmine Basiliek Florence

Brancaccio Kapel - Santa Maria del Carmine Kerk Florence
Masaccio, Brunelleschi, Alberti en Masolini (detail van fresco in de Brancacci Kapel).

De Santa Maria del Carmine Kerk en het bijbehorende klooster zijn in 1268 gesticht. Het duurde echter nogal even voordat het werk af was, want pas in 1476 werd de laatste steen gelegd.

In de 16e en 17e eeuw werden verschillende veranderingen aangebracht.

In 1771 legde een brand vrijwel de hele kerk in de as. Enkel de sacristie, de Corsini Kapel en de Brancacci Kapel werden gespaard. De huidige barokke kerk is dan ook het resultaat van een in 1775 door Giuseppe Ruggeri voltooide reconstructie.

De façade maakt een ruwe, onafgemaakte indruk.

Het vloerplan is dat van een Latijs kruis en bestaat uit een enkel schip, met aan weerszijden vijf zijkapellen. De koepel is 34 meter hoog.

Het pleisterwerk stamt uit de 18e eeuw.

Giuseppe Romei was verantwoordelijk voor een deel van de plafondschilderingen. In één van de kapellen is een “Kruisiging” van Vasari uit 1560 te zien.

De Corsini Kapel bevindt zich aan het einde van hete linkerdwarsschip en is in 1675 door Pier Francesco Silvani ontworpen. Deze kapel wordt beschouwd als één van de eerste voorbeelden van de barokke kunst in Florence.

Brancacci Kapel

De beroemdste kapel in de kerk is de Cappella Brancacci in het rechterdwarsschip. De ingang is echter rechts van de façade van de kerk zelf. Ze is in opdracht van de familie Brancacci tegen het einde van de 14e eeuw gebouwd.

Het was Felice Brancacci die Masolini in 1423 de opdracht gaf er een cyclus met als thema “Het Leven van Sint Pieter” te schilderen. Toen Masolino naar Boedapest vertrok om daar hofschilder ging zijn leerling Masaccio alleen verder.

Masaccio vertrok in 1427 ook (naar Rome), op een moment dat de schilderingen nog niet af waren.

In 1436 werd de familie Brancacci verbannen. Dit gebeurde vanwege hun strijd met de Medici, de familie die toen de macht in handen had. De kloosterbroeders lieten vervolgens alle portretten van de Brancacci’s uit de kapel verwijderen.

In 1460 werd de kapel omgedoopt tot Madonna del Popolo Kapel. Gelijktijdig werd er een paneel uit de 13e eeuw geplaatst.

Tussen 1481 en 1483 zou Filippino Lippi de ontbrekende schilderingen van de cyclus voltooien.

In 1680 wilde men de kapel een barokke facelift geven, maar dit werd door Groothertogin Vittoria della Rovere verboden. Halverwege de 18e eeuw werden de schilderingen op de gewelven en de lunetten toch verwijderd.

In 1789 kochten de Riccardi de Brancaccio Kapel. Zij lieten het altaar en de vloer vernieuwen.

Masolino en Masaccio

Masolino schilderde zowel “Predikende Sint Pieter” en “Adam en Eva” als “Sint Pieter die de Kreupele Geneest en de Herrijzing van Dorcas”.

Masaccio was verantwoordelijk voor “Uitbanning uit de Tuin”, “Doop van de Neofieten” en “Tribuutgeld”.

Na lang verwaarloosd te zijn werden de schilderingen tussen 1981 en 1989 gerestaureerd.

Het bijbehorende klooster beschikt over een mooie kloostergang.

Openingstijden

De Chiesa del Carmine is op maandag en van woensdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen is dit van 13.00 tot 17.00 uur.

Toegangsprijs

De kerk zelf is gratis maar toegang tot de Brancacci Kapel kost 6 Euro (4,50 met korting). De Firenzecard is geldig in de kapel.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Chiesa di Santa Maria del Carmine is Piazza del Carmine, 14 (tel. +39 055 2382195). De ingang tot de Brancacci Kapel is niet in de kerk zelf. Dichtstbijzijnde bushalte: Carmine (lijn C4). Ook op loopafstand: Pratolini (lijn 11, 12, 36, 37).

Santa Maria del Carmine Kerk – Piazza del Carmine 14, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email