Cisterna di Latina

Cisterna di Latina - Palazzo Caetani

Cisterna di Latina is een gemeente in het noordelijke deel van de provincie Latina. De stad ligt in wat ooit een moerassige streek was en heeft ongeveer 36 duizend inwoners. De grootste trekpleister is de beroemde Tuin van Ninfa.

Cisterna di Latina (Provincie Latina)

Geschiedenis

Cisterna di Latina - Fontana Biondi
De Fontana Biondi is het symbool van de stad.

De oorspronkelijk naam van wat later Cisterna di Latina zou worden was Tres Tabernae. Het was een belangrijke stopplaats aan de Via Appia Antica, die van Rome naar Brindisi voerde. die zelfs in de “Handelingen van de Apostelen” geneomd werd.

De nederzetting werd in 868 door de Saracenen verwoest. Hetzelfde gebeurde in 1165 en 1328, toen respectievelijk Frederik I Barbarossa en Keizer Lodewijk de Beier de streek binnenvielen.

In 1401 kwam de stad in handen van de familie Caetani, die er hun hoofdkwartier van maakten. Deze familie had de stad tot de 18e eeuw in bezit.

Tuin van Ninfa
De Tuin van Ninfa is één van de mooiste tuinen van Europa. Om de planten te beschermen is hij enkel gedurende de zomermaanden in het weekend open.

In 1872 werd de naam veranderd van Cisterna naar Cisterna di Roma. Hierna werd het Cisterna di Littoria en in 1946 kreeg de stad de huidige naam. De naam Cisterna is volgens de overlevering te danken aan een in opdracht van keizer Nero vervaardigde watertank.

In het begin van de 20e eeuw liet de familie Caetani de dode stad Ninfa ombouwen tot wat nu de beroemde Tuin van Ninfa is.

In 1944 werd de stad opnieuw verwoest, nadat de Geallieerden bij Anzio aan land gekomen waren.

Bezienswaardigheden

Belangrijke attracties zijn het Palazzo Caetani en de Santa Maria Assunta Kerk. De Fontana Biondi wordt als symbool van de stad beschouwd. De allergrootste trekpleister is echter de beroemde Tuin van Ninfa, die genoemd is naar de dode stad die zich hier ooit bevond.

Het Museo del Cavallo e del Buttero is gewijd aan de herders en hun paarden die vroeger in de streek actief waren. Na de drooglegging van de Pontina (het moerassige gebied waar Cisterna zich bevindt) verdwenen deze vrijwel geheel. Wel heeft de stad nog steeds de bijnaam Città dei Butteri.

Toeristeninformatie

Met de auto/openbaar vervoer

Vanuit Rome volgt U de SS7 (Via Appia Antica). Vanuit Napels volgt U de A3 tot de afslag Frosinone.

Cisterna di Latina


Visualizza mappa ingrandita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email