Collegiata Basiliek Catania

De Basilica della Collegiata (ook wel Santa Maria dell’Elemosina Basiliek) in Catania moest in het begin van de 18e eeuw opnieuw opgebouwd worden nadat de stad door de aardbeving van 1693 verwoest was. De door Stefano Ittar ontworpen façade is in de barokke stijl gebouwd. De kerk wordt door een mooi gietijzeren hek afgebakend. De grootste trekpleister wordt gevormd door de fresco’s van de hand van G. Sciuti.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Basilica di Santa Maria dell’Elemosina is Via Etnea 23 – Catania. Telefoon: (+39) 095 313447. Openingstijden: Van dinsdag t/m zondag van 09.00 tot 12.00 en van 17.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Collegiata Basiliek Catania
Collegiata Basiliek

Op de plek waar de Santa Maria dell’Elemosina Basiliek staat stond in de beginjaren van het Christendom een aan de Madonna dell’Elemosina gewijde aedicula. Dit heiligdom werd in de loop der eeuwen steeds belangrijker. De leden van het Huis van Aragon kwamen er om te bidden en zo kreeg het gebouw in 1396 de titel “Koninklijke Kapel”.

In 1446 stichtte Paus Eugenio IV er een kapittel.

Na de aardbeving van 1693 werd de kerk opnieuw opgebouwd, maar nu met de voorgevel aan de Via Etnea. De nieuwe constructie stond onder leiding van de architect Antonio Amato, maar het ontwerp was van de geestelijke Angelo Italia. De façade was van de hand van Stefano Ittar en werd in 1759 voltooid.

Santa Maria dell’Elemosina Basiliek – Via Etnea 23, Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email