Confetti Museum Sulmona

Confetti zijn snoepjes die vooral bij bruiloften maar ook bij andere heuglijke evenementen aan de gasten uitgedeeld worden. Sulmona is in Italië bekend vanwege de kwaliteit van deze snoepjes en de Pelino Fabriek heeft zelfs een Confettimuseum geopend.

Confetti Museum Sulmona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Stazione Introdaqua, 55 – Sulmona (tel. +39 0864210047). Toegang is gratis. De openingstijden van het museum vallen samen met die van de bij de fabriek horende winkel.

Geschiedenis en beschrijving

Confetti Museum Sulmona
Confetti

Het Museo dell’Arte e della Tecnologia Confettiera “Confetti Pelino Sulmona” heeft zijn zetel in de Pelino Confettifabriek. De tentoonstelling bestaat uit de machines waar de confetti mee gemaakt worden, plus allerhande objecten die met de vervaardiging te maken hebben.

Confetti zijn dus niet zoals in de meeste landen papiersnippers die bij feestelijke gelegenheden in de lucht gegooid worden. Ze bestaan uit amandelnoten met laagjes suikerglazuur van verschillende kleuren.

Deze kleuren  hebben een symbolische rol. Wit is voor huwelijken, blauw voor de geboorte van een jongen en rose voor die van een meisje.

De traditie is te vergelijken met die van suikerbonen die vroeger in België en in de zuidelijke provincies van Nederland bij de geboorte van een kind uitgedeeld werden.

Het museum is door Olindo Pelino gesticht. Behalve de machines die benodigd zijn voor de vervaardiging van de snoepjes, zijn er ook oorkondes te zijn, waarvan de oudsten uit wereledtentoonstellingen in de 19e eeuw afkomstig zijn.

Er is een reconstructie van een 18e eeuwse werkplaats waar de confetti gemaakt werden. Antieke machines getuigen van de overgang van stoom naar electriciteit als energiebron.

Het Confetti Museum, waar ook de oudste telefoon van de stad tentoongesteld wordt, is in 1992 tot Nationaal Monument uitgeroepen.

Via Stazione Introdacqua 55, Sulmona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email