Alles over Corleone (Provincie Palermo)

Corleone

Corleone is een heuvelstad in de provincie Palermo op Sicilië. De stad is in de vroege middeleeuwen gesticht en had in 2019 ongeveer elfduizend inwoners. De naam Corleone zal veel mensen bekend voorkomen, aangezien dit de achternaam is van de maffia-familie in de “Godfather” film-cyclus.

Alles over Corleone (provincie Palermo)

Toeristeninformatie

Het VVV van Corleone huist in de villa comunale Giovanni Paolo II, piazza Falcone e Borsellino (Tel. +39 0918463655). Postcode: 90034. Kengetal: 091.

Bezienswaardigheden

Gole del Drago Corleone
Gole del Drago

De belangrijkste kerk van Corleone is de in 1382 gebouwde San Martino Kerk. De grootste attracties van deze kerk zijn een houten kruisbeeld uit de 14e eeuw en enkele werken van de hand van Novelli.

De Santa Maria del Gesù Kerk heeft een mooie 15e eeuwse kloostergang.

Andere kerken zijn de 17e eeuwse Santa Rosalia Kerk, de 14e eeuwse Sant’Andrea Kerk en de 18e eeuwse Addolorata Kerk.

Van de oude Saraceense Toren zijn nog wat ruïnes te zien.

Corleone is echter ook bekend vanwege het natuurschoon. Halverwege de straat naar Ficuzza bevinden zich de zogeheten Gole del Drago, een stroompje dat gekenmerkt wordt door pittoreske watervallen.

Museums

Het Stedelijk Museum (Museo Civico) van Corleone is in 1991 gesticht, nadat de gemeente het van de familie Provenzano gekocht had. Het 19e eeuwse gebouw bevindt zich in de Via Orfanotrofio in het historische centrum van de stad. Het hoogtepunt is de Mijlsteen met een epigraaf van Aurelio Cotta Console.

Geschiedenis

De vroeg-middeleeuwse stichting van Corleone wordt bevestigd door archeologische vondsten die naar een Byzantijnse oorsprong verwijzen. Het oudste naar de stad verwijzende geschrift stamt uit 575, toen het Benedictijner Maddalena Klooster er gesticht werd.

De Normandiërs versloegen later de Arabieren en namen de macht over. De Normandische Graaf Ruggero gaf de gemeente als leengoed aan het Bisdom Palermo. In 1176 kwam dit in handen van de abt van Monreale.

In de 14e eeuw zorgde de toenmalige heerser Frederik II voor de herbevolking van de stad door er een kolonie Lombarden heen te halen.

De bevolking nam later deel aan de opstand tegen het Huis van Anjou, die bekend staat onder de naam Siciliaanse Vespers.

In 1892 werd in Corleone één van de eerste vakbonden gesticht. Deze Fascio dei Contadini kwam op voor de belangen van de boeren.

Deelgemeentes/voorsteden (frazioni)

Corleone heeft slechts één enkele deelgemeente. Ficuzza is eigenlijk een enclave in de gemeente Monreale. Hoewel het ongeveer 150 inwoners telt, heeft het ook een koninklijk paleis, het vroegere jachtslot van koning Ferdinand I van de Twee Siciliën. Dit paleis, dat in 1799 werd gebouwd, en het aangrenzende natuurreservaat maken het tot een van de grootste attracties van Corleone.

Ligging en openbaar vervoer

Corleone ligt midden in de provincie Palermo. De gemeente ligt langs de straatweg SS118, die vanaf Bolognetta naar Agrigento voert.

Corleone, Provincie Palermo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email