Corso Ovidio Sulmona

De Corso Ovidio is de belangrijkste straat van Sulmona en het is hier dat een aantal van de mooiste monumenten en kerken van de stad te vinden zijn. Het is ook de straat met de grootste concentratie aan winkels.

Corso Ovidio Sulmona

De antieke naam van de Corso Ovidio was de Via Consolare, maar in 1872 werd dit veranderd naar de huidige benaming. Tussendoor heette de straat nog een tijdje Via Dritta, wat “Rechte Straat” betekent. Een korte blik op de plattegrond van de stad geeft aan waarom deze naam niet behouden bleef.

De huidige naam verwijst naar de in Sumonoa geboren Latijnse dichter Ovidius (43 voor Chr. – 17 na Chr.), die vooral bekend is vanwege zijn “Metamorphosen”.

Oorspronkelijk was de straat niet meer dan een brede greppel, die van het middeleeuwse aquaduct naar de San Panfilo Kathedraal voerde. De greppel werd als afvoerput gebruikt en leek in die tijd dan ook meer een modderpoel dan een echte straat.

In 1474 liet de toenmalige Gouverneur Polidoro Tiberti di Cesena een nieuw waterafvoersysteem aanleggen en de straat begaanbaar maken. Er werden hierna steeds meer verbeteringen aangebebracht en de Corso Ovidio won immer meer aan prestige.

In 1900 werd de winkeliers gelast hun deuren niet meer naar buiten maar naar binnen te openen.

De huidige betegeling van de straat stamt uit 1963. Hiervoor is de vulkanische steensoort porfier gebruikt.

Voordat de Corso Ovidio tot hoofdstraat van de stad uitgroeide, liep de belangrijkste weg waar zich nu de Via Quatrario bevindt. De verandering vond in de 11e eeuw, na de bouw van de Porta Napoli, plaats.

Het oudste, rechte deel van de Corso Ovidio is tussen het Monument voor de Oorlogsslachtoffers en de Fontana del Vecchio te zien. Vanaf her slingert de straat verder tot het eindpunt bij de Porta Napoli. Ter hoogte van het Palazzo di Giovanni dalle Palle wordt de straat iets breder.

Corso Ovidio – Sulmona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email