Criptoportico Forense Aosta

De Criptoportico Forense is een uniek Romeins monument in Aosta. Het bestaat uit een lange, door zuilen en bogen ondersteunde ondergrondse gang langs wat het Forum Romanum van de stad was.

Criptoportico Forense Aosta

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Giovanni XXIII – Aosta. Telefoon: +39 3357981505. Openingstijden: Van 09.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: 7 Euro, 2 Euro voor kinderen tussen de 6 en de 18 en gehandicapten, gratis voor kinderen jonger dan 6. Het ticket is een 4-in-1 voor het Archeologisch Museum, de Criptoportico Forense, het Romeinse Theater en de San Lorenzo Kerk. (NB: Vanwege de Covidcrisis kunnen de openingstijden verschillen van wat hier aangegeven is.)

Geschiedenis en beschrijving

Criptoportico Forense Aosta
Criptoportico Forense

De Criptoportico Forense is een met marmer beklede gang die het Forum aan drie kanten omsloot. Het complex, dat onder het huidige straatniveau ligt, is bereikbaar via een trap naast de Kathedraal.

De criptoportico bestaat uit twee schepen, die door enorme bogen met elkaar verbonden zijn. Aan de kant van het Forum is de criptoportico geopend.

Voor zover men na kan gaan had het monument twee functies, waarvan de eerste was het niveauverschil van de plek te regelen. De tweede was als verbindingspunt tussen de twee tempels die op de plek stonden. Er was één tempel gewijd aan keizer Augustus zelf, terwijl de tweede, net als de toen belangrijkst tempel van Rome op het Kapitool, aan Zeus, Juno en Minerva gewijd was.

He tis bovendien goed mogelijk dat de gangen ook als militaire graan- en wapenopslagplaats gebruikt werden.

Criptoportico Forense Aosta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email