Duomo Lecce

De Kathedraal van Lecce staat op het Piazza del Duomo. Het is de belangrijkste kerk van de stad. De eerste versie van de huidige kerk stamt uit de 12e eeuw, maar de huidige aanblik is het resultaat van een verbouwing in de 17e eeuw.

Duomo Lecce

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Duomo, Lecce. Telefoon: +39 0832 308557. Toegangsprijs: Gratis. Toegangsprijs crypte: 1 Euro. Openingstijden: Van 07.30 tot 12.00 en van 15.30 tot .00 uur. Zomertijd: Van 08.00 tot 12.30 en van 16.00 tot 20.00 uur. Officiële naam: Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta.

Geschiedenis

Duomo Lecce - Sant'Oronzo Standbeeld
Sant’Oronzo Standbeeld

De allereerste kathedraal van Lecce stamt uit de vroeg-Christelijke periode. De huidige Duomo stamt echter uit 1144. Tussen 1659 en 1670 werd deze in opdracht van kardinaal Luigi Pappacoda door Giuseppe Zimbalo verbouwd.

De 72 meter hoge klokkentoren aan de linkerkant van het plein is eveneens van de hand van Zimbalo. De vijf verdiepingen zijn alle van een balustrade voorzien. De met majolica’s versierde koepel wordt bekroond door een windvaan met de beeltenis van de heilige Oronzo.

Beschrijving

De kerk beschikt over twee façades. Het gebruikte materiaal is een lokale soort kalksteen. De zijkant is naar het Piazza del Duomo toegekeerd en wordt door uitbundige barokke versieringen gekenmerkt. Het standbeeld binnen de triomfboog boven de façade verbeeldt Sant’Oronzo. Deze was de nieuwe schutsheilige van Lecce geworden na de stad tegen een pestepidemie beschermd te hebben.

De standbeelden in de nissen aan weerszijden van het portaal verbeelden San Giusto en San Fortunato.

De eigenlijke voorgevel is naar het Bisschoppelijk Paleis toegekeerd. Deze façade is veel ingetogener en weerspiegelt de ideeën van de contrareformatie. De standbeelden in de nissen verbeelden de heiligen Petrus, Paulus, Januarius en Lodewijk van Toulouse.

Het bronzen portaal is in 2000, ter gelegenheid van het bezoek van Johannes Paulus II aan de stad, door Armando Marrocco vervaardigd.

Het vloerplan is een Latijns kruis, met drie schepen.

Kunstwerken

Plafond

Het houten plafond van zowel het midden- schip als het dwarsschip uit 1685 is versierd met verguld inlegwerk. De plafondschilderingen zijn van de hand van Giuseppe da Brindisi en hebben “Gebeurtenissen uit het leven van Sant’Oronzo” (“Prediking”, “Bescherming tegen de Pest” en “Martelaarschap”) als thema. De plafondschildering in het dwarsschip verbeeldt “Het Laatste Avondmaal”.

Altaars

De Duomo van Lecce beschikt over twaalf altaars.

Het barokke hoogaltaar van polychroom marmer is gewijd aan de Santa Maria Assunta. Het altaar zelf is van Napolitaanse makelij, terwijl de drie grote schilderijen door de 18e eeuwse lokale kunstenaar Oronzo Tiso, zelf een priester, geschilderd zijn. Het betreft het “Offer van Noach na de zondvloed” (links), de “Assumptie” (midden), de “Uitdaging van de profeet Elia aan de priesters van Baäl” (rechts).

Het Sant’Oronzo Altaar, in het rechterdwarsschip, reproduceert het schema van de zijgevel van de kathedraal. De twee standbeelden aan weerszijden van het altaarstuk van Giovanni Andrea Coppola (“Sant’Oronzo”) verbeelden San Giusto en San Fortunato. Tijdens het aan de schutsheilige gewijde feest wordt het schilderij bedekt en door drie zilveren beelden vervangen.

Crypte

Van de oorspronkelijke kerk is enkel de aan de Madonna della Scala gewijde crypte nog over. Deze is aan het begin van de 16e eeuw opnieuw, op middeleeuwse resten, opgebouwd. De crypte wordt door 92 zuilen in drie beuken verdeeld.

Kathedraal – Piazza del Duomo, Lecce


Visualizza mappa ingrandita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email