Duomo Milaan

Kathedraal Milaan (Duomo)

De Duomo van Milaan is, samen met Leonardo Da Vinci’s “Laatste Avondmaal”, de grootste toeristische trekpleister van Milaan. Het dak van deze kathedraal staat vol met honderden beeldhouwwerken en biedt ook een mooi uitzicht op het Piazza del Duomo en de rest van de stad. Het is, op de Sint Pieter en de kathedraal van Sevilla na, de grootste basiliek ter wereld.

Duomo Milaan

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Duomo MIlaan
Duomo

Het adres van de kathedraal is Piazza del Duomo. De kerk is elke dag geopend van 07.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: 5 Euro (korting kinderen tussen 6 en 18: 2 Euro). Combi-ticket Kathedraal, Archeologische Zone, Museo del Duomo, San Gottardo Kerk, Tentoonstellingen: 10 Euro (korting: 4 Euro); combi-ticket plus trappen naar het dak van de kathedraal: 15 Euro (korting: 7 Euro); combi-ticket + lift naar het dak: 20 Euro (korting: 9 Euro).

Geschiedenis Duomo Milaan

De kathedraal is van oudsher het centrale gebouw van Milaan. Al vanaf de bouw leidden de belangrijkste straten naar het Piazza del Duomo.

La Madonnina - Duomo Milaan
“La Madonnina” op de hoogste spits van de Duomo.

Graaf Gian Galeazzo Visconti gaf in 1386, samen met bisschop Antonio da Saluzzo, de aanzet tot de bouw. Visconti wilde de grootste kerk ter wereld maken en gaf, behalve toegang tot zijn eigen marmermijnen, ook belastingkortingen.

Het werk vorderde erg langzaam, aangezien de uivoering ervan steeds in andere (niet altijd Italiaanse) handen lag en er veel meningsverschillen waren. Bij de inwijding van het Hoogaltaar in 1418 was men nog maar net met het schip begonnen.

Vanaf de 15e eeuw werkten achtereenvolgens de architekten Filippino degli Organi, Solari en Amadeo aan de Duomo.

Vanaf 1499 (de val van Ludovico il Moro) lag het werk jarenlang stil. Pas in 1567 liet Kardinaal Carlo Borromeo (die in de basiliek begraven ligt) de bouw, hoewel in een andere stijl, hervatten.

Ook de façade werd steeds veranderd. De barokke versie van Pellegrino Tibaldi werd door Buzzi veranderd in een Gotische die later weer aangepast en voltooid zou worden (onder Napoleon I) door Carlo Amati.

Zelfs in 1950 werden er nog elementen veranderd en aangepast, terwijl andere gedeelten alweer zo vervuild of vervallen waren dat ze gerestaureerd moesten worden.

Bezienswaardigheden Duomo Milaan

Het vergulde beeld van de Madonnina (zie foto boven) is in 1774 gemaakt door Giuseppe Bini en Giuseppe Perego. Het beeld is 4m16 hoog en staat op de hoogste spits van de kerk. Tot 1959 was het dan ook het hoogste punt in Milaan (108,5m). Het wordt gezien als het symbool van de stad en voetbalwedstrijden tussen de lokale grootmachten Milan en Inter worden dan ook de “derby della Madonnina” genoemd.

De façade wordt opgeluisterd met ongeveer 2245 beelden, waaronder apostelen en profeten. Het totale aantal beelden aan het gebouw is 3159.

Er zijn ook zo’n 135 pinakels op de façade te zien. Deze zijn vooral typisch voor de Gotische bouwkunst.

Ook de waterspuwers (er zijn er 96) dragen bij aan het Gotische karakter van de Duomo.

Er zijn zes enorme steunberen met reliëfs die gebeurtenissen uit de Bijbel verbeelden.

De vijf bronzen deuren stammen op één na uit de 20e eeuw, al zien ze er een stuk ouder uit. De middelste is in de 19e eeuw door Ludovico Pogliaghi gemaakt. De versieringen op deze deur tonen gebeurtenissen uit de geschiedenis van Milaan zelf, plus scénes uit het leven van de Maagd Maria, San Carlo Borromeo en Sant’Ambrosio. Deze laatste is de patroonheilige van Milaan.

De drie spitsboogvensters in de apsis zijn de grootste ter wereld. Ze zijn in 1390 gemaakt door De Bonaventura, met hulp van Degli Organi voor het maaswerk.

Het hoogaltaar is van de hand van Tibaldi en stamt uit de 16e eeuw. Hier staat een verguld ciborium. De reliëfs verbeelden gebeurtenissen uit het leven van Jezus.

Leone Leoni maakt het grafmonument van Gian Giacomo Medici.

De portalen van de sacristie zijn versierd met beelden uit 1393.

De Trivulzio-kandelaber is genoemd naar de kannunik die deze 12e eeuwse 5 meter hoge bronzen luchter aan de Dom geschonken heeft. De basis is versierd met beelden van denkbeeldige dieren.

Het dakterras kan via een aparte ingang bezocht worden. Staande tussen de beeldhouwwerken kun je de Alpen in de verte zien liggen. Je moet er wel een lift voor nemen. Of 500 treedjes beklimmen.

Het standbeeld van Sint Bartolomeüs, dat bekend staat als “San Bartolomeo Scorticato”, is van de hand van Marco d’Agrate.

Er zijn drie altaars die door Pellegrino Pellegrini gemaakt zijn.

“Het Bezoek van Sint Pieter aan Sint Agatha” siert één van deze altaars en is van de hand van Federico Zuccari.

Boven de apsis is er een plek die gemarkeerd is met een rood peertje. Hier zou één van de spijkers die gebruikt werden bij de kruisiging van Jezus geplaatst zijn.

De kathedraal heeft 5 schepen, is 148 meter lang en 61,5 meter breed. De schepen worden van elkaar gescheiden door 52 zuilen, die het kruisgewelf ondersteunen.

Kathedraal – Piazza del Duomo, Milaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email