Duomo Nuovo Brescia

De Duomo Nuovo (“Nieuwe Kathedraal”) van Brescia is net als de Duomo Vecchio op een oudere constructie, in dit geval de vroeg-Christelijke San Pietro de Dom Kerk, gebouwd. De bouw nam veel tijd in beslag. Men begon in 1604, maar de kerk werd pas in 1825 voltooid. Achter de indrukwekkende façade bevindt zich een met verschillende meesterwerken versierd interieur.

Duomo Nuovo Brescia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Paolo VI – 25121 Brescia (tel. +39 03042714). Metro: Vittoria. Openingstijden: Van 07.30 tot 12.00 en van 15.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Duomo Nuovo Brescia
Duomo Nuovo

Net als de Duomo Vecchio is ook de Duomo Nuovo op een al eerder bestaande vroeg-Christelijke basiliek gebouwd. De constructie nam veel tijd in beslag (van de 17e tot de 19e eeuw), wat verkaart waarom er verschillende bouwstijlen te zien zijn.

De kerk zelf is in de 17e eeuw gebouwd, maar de façade is een eeuw later opgetrokken. De door Cagnola ontworpen neo-klassieke koepel werd pas in 1823 door Rodolfo Vantini verwezenlijkt.

Het eveneens neo-klassieke interieur heeft een Grieks vloerplan.

De belangrijkste kunstwerken zijn onder andere een houten crucifix uit de 15e eeuw en een bronzen monument voor Paolo VI uit 1984. Dit laatste is door Raffaele Scorzelli gemaakt.

Il Moretto schilderde het fresco “Offer van Isaak”, terwijl Palma il Giovane voor de “Heiligen Carlo en Francesco met Bisschop Giorgi” (1627) verantwoordelijk was. De voorkant van het orgel is door Romanino beschilderd.

De “Sarcofaag van de Heiligen Apollonio en Filastrio” stamt uit 1510.

Piazza Paolo VI – Brescia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email