Duomo Vecchio Brescia

De Duomo Vecchio is een van de twee kathedralen van Brescia. Vanwege de ronde vorm wordt hij ook wel La Rotonda genoemd. De architectuur is Romaans. Ze bestaat uit twee cylindervormige lichamen op elkaar, met daarboven een kegelvormige drum. Hoogtepunt is de uit de 11e eeuw stammende crypte.

Duomo Vecchio Brescia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Paolo VI – Brescia. (tel. +39 03042714). Openingstijden: Van 09.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Duomo Vecchio Brescia
Duomo Vecchio

De Duomo Vecchio is het belangrijkste nog bestaande Romaanse gebouw van Brescia. Het is in de 11e eeuw op de al bestaande Santa Maria Maggiore basiliek gebouwd.

De “Oude Kathedraal” is ronde van vorm en eindigt in een cylindervormige drum die bekroond wordt door een structuur met kleine pilaren onder een aardewerken bedekking.

Het plafond bestaat uit een bolkap, die door acht half-ronde bogen op pilaren ondersteund wordt. Via twee trappen komt men bij een wandelgang die langs de binnenmuur van de kerk loopt.

Het diepe presbyterium bevindt zich op een podium en is tussen 1488 en 1498 gebouwd. Het heeft twee zijkapellen.

Achter het hoofdaltaar is een door Il Moretto in 1526 geschilderde “Maria Hemelvaart” te zien. Dezelfde schilder was verantwoordelijk voor de “San Luca en San Marco” in de rechterzijkapel.

Francesco Maffei schilderde de “Verplaatsing van de Lichamen van Enige Bresciaanse Heiligen”. Op dit schilderij is te zien hoe het Piazza Duomo (het huidige Piazza Paolo VI) er in de 17e eeuw uitzag.

Achter het vergulde hek van de linkerkapel bevindt zich de schatkamer, met enige relikwieënkastjes en kostbare gouden sieraden.

Via twee trappen kan men de crypte uit de 11e eeuw bezoeken, waar zowel op het plafond als in de drie absiden fresco’s te zien zijn.

In het dwarsschip zijn nog fragmenten te zien van een vloermozaïek uit de 6e eeuw.

De sarcofaag rechts bij de ingang vormt de laatste rustplaats van een voormalige bisschop van de stad, Bernardo Maggi. Het monument in in 1308 door een onbekende kunstenaar gemaakt. Het grafmonument voor een andere bisschop, Balduino Lambertini, eveneens uit de 14e eeuw staat rechts in de kooromgang.

Piazza Paolo VI – Brescia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email