Eiland San Clemente Venetië

San Clemente is een klein eiland op ongeveer 2 1/2 kilometer van Venetië. Het bevindt zich tussen de bekendere eilanden San Giorgio en Giudecca en wordt op het moment vrijwel geheel in beslag genomen door een luxe resort.

Eiland San Clemente Venetië

Het San Clemente Eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 6 hectare. Het wordt vrijwel in zijn geheel door een muur omringd. Deze wordt enkel aan de noordzijde door een klein pleintje voor de 12e eeuwse San Clemente Kerk onderbroken.

In het verleden was San Clemente een belangrijk verbindingspunt tussen Chioggia en de oude stad Altino. Het was ook een etappe op de weg die Ravenna verbond met Aquilea.

In 1141 werden zowel de kerk als een ziekenhuis op het eiland gebouwd. Dit laatste was bedoeld voor zowel de bewoners van de omliggende eilanden als voor pelgrims die op weg waren naar het heilige land. In de loop van de 13 eeuw groeide het complex, dankzij verschillende donaties, tot een belangrijke plaats uit.

Nadat de Camaldolezer Orde er in 1645 hun intrek nam, werd het klooster verrijkt met verschillende kunstwerken. Deze werden echter alle bij opbod verkocht toen het klooster in 1810 in de ban gedaan werd.

Vanaf 1855 werd het door de Oostenrijkse regering als krankzinnigengesticht voor vrouwen gebruikt. Dit was het eerste in zijn soort in Europa. Het bleef tot 1992 in gebruik.

Eiland San Clemente Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *