Etruskische Muur Volterra

De Etruskische Muur van Volterra kan, hoewel er niet veel meer van over is, gezien worden als het symbool van de stad. De huidige muur rond het stadcentrum is in de 13e eeuw gebouwd en was bedoeld als ondersteuning van de oude verdedigingswal.

Etruskische Muur Volterra

Adres: Via Lungo le Mura del Mandorlo, 4-5 – 56048 Volterra

Geschiedenis Stadsmuren Volterra

Etruskische Muur Volterra
Een deel van de stadsmuur rond Volterra

Van de alleroudste Etruskische stadsmuren van Volterra staat niet erg veel meer overeind. Toen deze muur rond het centrum van de stad gebouwd werd was hij echter ongeveer zeven kilometer lang. Hij bestond uit losse stenen die, zonder cement of andere hulpmiddelen te gebruiken, nauwkeurig op elkaar geplaatst waren.

De muren waren enorm breed en stonden op plekken die soms erg moeilijk bereikbaar waren.

De huidige stadsmuur is in de middeleeuwen opgetrokken. De lengte is niet meer dan ongeveer een derde van de Etruskische muur. Wel is hij op een aantal plekken erg goed bewaard gebleven.

Met de bouw van deze muur werd in het begin van de 13e eeuw een begin gemaakt. In die tijd wilde men enkel de Etruskische muur verbouwen en versterken. Er werd tot 1254 aan gewerkt. In dat jaar namen de Florentijnen de macht in de stad over en dwongen de bevolking tot de acceptatie van een volksgerecht en een overheersing door de Welfen.

In 1260 vonden de overheersers dat de grote omtrek van de Etruskische muur de stad te kwetsbaar maakte en besloten tot de bouw van een nieuwe muur. Er werden maar liefst 40 steenwerkers ingehuurd om een nieuwe muur rond de stad te bouwen. De bouw was binnen enkele jaren voltooid.

Zowel de Etruskische Muur als de middeleeuwse versie heeft nog een aantal goed bewaard gebleven stadspoorten. Een ander verdedigingswerk is het Fortezza Medicea kasteel, dat nu voornamelijk als gevangenis gebruikt wordt.

Halverwege tussen de Porta a Selci en de Porta Marcoli zitten twee grote stenen ballen in de muur geklemd. Dit was de plek waar de graaf van Urbino er in 1472 in slaagde de Florentijse soldaten de stad binnen te voeren.

Via Lungo le Mura del Mandorlo, 4-5 – Volterra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email