Cappella dei Magi Florence

De Cappella dei Magi is een door Benito Gozzoli beschilderde kapel in het Palazzo Medici Riccardi in Florence. Dit gebouw zelf is de zetel van de provincie Florence en van de prefectuur van de stad. Het is wereldberoemd vanwege de schitterende fresco-cyclus die Benito Gozzoli op de muren schilderde.

Weetjes Cappella dei Magi Florence

Adres,openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Camillo Cavour, 1 – 50129 Firenze. Telefoon: +39 0552760340. Openingsuren: Van 09.00 tot 19.00 uur. Gesloten: Woensdag. Toegangsprijs: 5 Euro.

Geschiedenis en beschrijving

De Kapel

Cappella dei Magi Florence (Benito Gozzoli zelfportret)
Benito Gozzoli

De Cappella dei Magi bevindt zich op de belverdieping van het Palazzo Medici Riccardi. De muren van de kapel zijn tussen 1459 en 1460 geheel beschilderd met fresco’s.

De hele Florentijnse aristicratie is op de schilderingen afgebeeld, evenals de neo-Platonische filosofen uit de kring rond de Medici. De opdracht tot het kunstwerk werd gegeven door Piero il Gottoso, zoon van Cosimo il Vecchio. Andere afgebeelde leden van de Medici familie zijn Giuliano en Lorenzo il Magnifico. De laatste is één van de Drie Koningen op een paard.

Benito Gozzoli was een leerling van Beato Angelico. Hij heeft zichzelf maar liefst twee keer op de muren van de kapel geschilderd.

Het Italiaanse woord voor “uniform” (divisa) zou afgeleid zijn van de tunieken van de donkerhuidige bedienden. De broekspijpen van deze mannen hebben namelijk verschillende kleuren.

Een theorie die enige tijd de ronde deed en beweerde dat Graaf Dracula ook afgebeeld zou zijn werd al snel ontzenuwd.

Historische Evenementen

Cappella dei Magi Florence (oostelijke muur)
De oostelijke muur met Lorenzo il Magnifico aan het hoofd van de stoet.

De Cavalcata dei Magi (“De Paardrijdende Drie Koningen”) verwijst naar een aantal verschillende historische gebeurtenissen. De eerste is het Concilie van Florence, dat in 1439 grote groepen personen en exotische dieren uit het oosten naar de stad bracht. De tweede is het bezoek van Paus Pius II Piccolomini die in 1459 een nieuwe kruistocht aan kwam kondigen.

De derde gebeurtenis is de viering van de Broederschap van de Drie Koningen. Deze vond onder het patronaat van de Medici in het San Marco Klooster plaats. Deze broederschap was het antwoord van Cosimi il Vecchio op het culturele centrum dat de rivalizerende Strozzi familie in de Santa Trinità Kerk wilde creëren. De drie koningen werden zo de symbolen van de Medici, die de “Koningen van Florence” wilden zijn.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *