Palazzo Vecchio Florence

Het Palazzo Vecchio is tegenwoordig het gemeentehuis van Florence, maar deed al sinds de bouw (rond het jaar 1300) dienst als zetel van de verschillende Republikeinse regeringen die in de stad gezeteld hebben. Het staat op het Piazza della Signoria.

Weetjes Palazzo Vecchio Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Vecchio is Piazza della Signoria – Florence (tel. +39 0552768325). Openingstijden: Van 09.30 tot 13.00 en van 14.00 tot 17.00 uur.

Geschiedenis Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio Florence
Palazzo Vecchio

De architekt van het Palazzo Vecchio (dat vartaald wordt als “Oud Paleis”) was Arnolfo Di Cambio. De bouw duurde van 1299 tot 1302. Het robuuste paleis wordt gekenmerkt door elegante Gothische ramen met dunne zuilen en een bijna 100m hoge klokkentoren.

In 1540 maakte Cosimo I (een Medici) het slot tot zijn residentie. Meteen werden allerhande versieringen aan het paleis toegevoegd.

De in 1453 door Michelozzo ontworpen binnenplaats werd door Vasari beschilderd. Om het huwelijk tussen Francesco de’ Medici en Joanna van Oostenrijk te vieren, hadden deze fresco’s Oostenrijkse thema’s.

Leonardo Maakt een Fout

De monumentale trap leidt naar de Sala dei Cinquecento, zo genoemd omdat in de pre-Republikeinse tijd, hier 500 man vergaderden. Leonardo Da Vinci had hier een grote oorlogsscène op de muur moeten schilderen. Om eens wat nieuws te proberen had hij was door zijn pigment gemengd. Toen de muur niet snel genoeg wilde drogen, liet hij de zaal verwarmen waarop de was begon te smelten en de verf langs de muur naar beneden gleed. Toen hij vervolgens wilde beginnen met het schilderen van de andere muren (waarschijnlijk zonder was te gebruiken), verordonneerde Paus Julius II hem naar Rome te komen om de Sixtijnse Kapel van een fris kleurtje te voorzien. Uiteindelijk zou Vasari de Sala dei Cinquecento schilderen met scènes die Cosimo I de’ Medici en zijn familie verheerlijkten.

Er staat wel een beeldhouwwerk (“Vittoria“) van Michelangelo in de Sala dei Cinquecento. Het niet geheel voltooide werk was oorspronkelijk, net als de “Slaven” die nu in de Galleria dell’Accademia te zien zijn, bedoeld voor de graftombe van Julius II, die uiteindelijk minder grandioos dan gepland in de San Pietro in Vincoli Kerk in Rome terecht zou komen. De verwrongen, spiralende houding van het beeld zou later vaak nagebootst worden door de maniëristen.

Tweede Verdieping

Op de tweede verdieping komt men bij een aantal zalen die samen de Quartiere degli Elementi genoemd worden en ook versierd zijn met muurschilderingen van de hand van Vasari.

Vanaf het balkon boven de Sala dei Cinquecento komt men de Appartementen van Eleonora di Toledo binnen, de Spaanse echtgenote van Cosimo I. Haar privé-kapelletje in deze ruimte is beschilderd door Bronzino.

De Sala dei Gigli is beschilderd met de fresco “Sint Zenobius die de Troon Bestijgt” door Domenico Ghirlandaio. Ook staat hier de originele bronzen “Judith en Holofernes” (1455) van Donatello.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *