Kerken Florence

De beroemdste kerk van Florence is natuurlijk de Duomo, met de bijbehorende klokkentoren en het Baptisterium. Behalve deze kerk zijn er echter nog tientallen andere schitterende middeleeuwse en Renaissance basilieken in de stad. De leidende rol die Florence gedurende de eeuwen speelde zorgde ervoor dat de heilighuizen vol hangen en staan met door beroemde meesters gemaakte kunstwerken.

Mooiste Kerken Florence

Duomo (Santa Maria del Fiore Kathedraal)

Duomo - Kerken FlorenceDe Kathedraal van Florence bevindt zich midden in de stad, op het Piazza del Duomo. Ze is vooral beroemd vanwege de door Brunelleschi ontworpen koepel. De officiële naam is Santa Maria del Fiore. Na de Sint Pietersbasiliek in Rome en de Saint Paul’s Cathedral in Londen is het de derde grootste kerk ter wereld.

San Lorenzo Basiliek

San Lorenzo Basiliek - Kerken FlorenceDe San Lorenzo Basiliek is gesticht in 393 en is waarschijnlijk de oudste kerk van Florence. Tot de 17e eeuw was dit de kathedraal van de stad. Hierna nam de Santa Reparata Kerk, die later tot de huidige Dom omgebouwd zou worden, deze taak over. Behalve een dozijn telgen van de familie Medici ligt ook Donatello in deze kerk begraven. De beroemde Medici Kapellen bevinden zich in de San Lorenzo Kerk.

Santa Maria Novella Basiliek

De Santa Maria Novella Kerk is één van de bekendste kerken van de stad. Ze bevindt zich dichtbij het centrale station, dat ook naar de kerk genoemd is. De kerk was zo mooi dat Michelangelo haar zelfs ooit als “Mijn Bruid” betitelde. De muurschilderingen in de Chiostro Verde zijn beroemd.

Santa Croce Basiliek

Santa Croce Basilie - Kerken FlorenceDe Santa Croce Kerk is een kerk becindt zich aan het Piazza Santa Croce. Deze schitterende kerk is niet allen volgepakt met kunstwerken maar herbergt ook de stoffelijke resten van niemand minder dan Michelangelo. Hoogtepunten zijn de door Giotto vervaardigde fresco’s.

Orsanmichele Kerk

De Orsanmichele Kerk is een tot kerk omgebouwde voormalige graanschuur. Het godshuis huisvestigt een aantal beeldhouwwerken van de hand van de bekendste kunstenaars uit de Renaissance periode. Helaas staan deze op de tweede verdieping die maar zelden voor toeristen toegankelijk is.

San Miniato al Monte Kerk

San Miniato al Monte - Kerken FlorenceDe San Miniato al Monte Kerk staat op een heuveltop dichtbij het Piazzale Michelangelo. Wanneer men vroeg opstaat kan men om 07.00 uur een mis met Gregoriaans gezang gaan beluisteren.  De façade wordt voorafgegaan door een prachtige monumentale trap.

Ognissanti Kerk

Ognissanti Kerk FlorenceDe Ognissanti Kerk in Florence is in de 13e eeuw gebouwd. De volle naam van de kerk is San Salvatore di Ognissanti. De grootste trekpleister wordt gevormd door de muurschilderingen van de hand van Domenico Ghirlandaio in de refter van het bijbehorende klooster. De beroemde kunstenaar Botticelli ligt in de kerk zelf begraven.

Santissima Annunziata Basiliek

Santissima Annunziata Basiliek - Kerken FlorenceDe Santissima Annunziata Basiliek  is vooral het bezichtigen waard vanwege het door Michelozzo ontworpen Chiostrino dei Voti en een door een heuse engel geschilderd fresco. Ook op de façade van deze kerk zijn nog een aantal muurschildering te zien.

San Felice Kerk

De San Felice in Piazza Kerk bevindt zich net ten zuiden van het Palazzo Pitti en heeft een door Michelozzo ontworpen façade. Het interieur wordt nog immer opgeluisterd door in de 14e eeuw geschilderde fresco’s.

Santa Maria del Carmine Kerk

Brancaccio Kapel - Santa Maria del Carmine Kerk FlorenceDe Santa Maria del Carmine Basiliek wordt meestal gewoonweg Chiesa del Carmine genoemd. De grootste trekpleister van deze kerk is de Brancacci Kapel, die opgeluisterd wordt door door Masaccio en Masolino geschilderde fresco’s die het “Leven van Sint-Pieter” als thema hebben. Deze twee oorspronkelijke artiesten schilderden er van 1425 tot 1427 aan, maar uiteindelijk zouden de schilderingen pas tussen 1481 en 1482 door Filippino Lippi voltooid worden.

Santa Trinità Kerk Florence

De Santa Trinità Kerk bevindt zich in het centrum van de stad. De belangrijkste bezienswaardigheden in deze kerk zijn de Sassetti Kapel en de Bartolini Salimbeni Kapel. De huidige aanblik is grotendeels te danken aan een verbouwing in de 14e eeuw.

Santa Felicità Kerk

Santa Felicità- Kerken FlorenceDe Santa Felicità Kerk is één van de oudste kerken van de stad. De belangrijkste reden deze kerk te bezichtigen wordt gevormd door de schilderijen van Pontormo die in de Cappella Barbadori-Capponi. De beroemde Vassaripassage gaat door de facade van de Santa Felicità Kerk.

Santa Maria Maddalena dei Pazzi Kerk

Santa Maria Maddalena dei Pazzi Kerk FlorenceDe Santa Maria Maddalena dei Pazzi Kerk is  vooral de moeite van het bezichtigen waard vanwege de door Perugino geschilderde fresco “Kruisiging en Heiligen” in het kapittelhuis. Ook de door Sangallo ontworpen kloostergang mag gezien worden.

San Bartolomeo a Ripoli Abdij

De San Bartolomeo nella Badia a Ripoli Abdij is in het begin van de 8e eeuw door de Lombardische edelman gebouwd. In 1469 werd ze samengevoegd met de Vallombrosa Abdij om gebruikt de worden als de winterse residentie van de Benediktijner Orde. Vanaf 1550 was de abdij de vaste zetel van de orde. De toegenomen importantie zorgde ervoor dat de kerk als het klooster toen verbouwd werden. (Adres: Via di Ripoli, 238.)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *