Orsanmichele Kerk Florence

De Orsanmichele is een kerk in Florence. Deze voormalige graanschuur huisvestigt een aantal beeldhouwwerken vervaardigd door de bekendste kunstenaars uit de Renaissance periode. Helaas staan deze op de tweede verdieping die maar zelden voor toeristen toegankelijk is.

Weetjes Orsanmichele Kerk Florence

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Orsanmichele kerk is Via Arte della Lana, 1 – Florence. Tel.: +39 055210305. Openingstijden: Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Geschiedenis Orsanmichele Kerk Florence

De Orsanmichele Kerk ziet er meer uit als een opslagplaats dan als een kerk. De verklaring hier voor is eenvoudig: Het in 1337 geconstrueerde gebouw was oorspronkelijk een graanschuur en -markt.

Toen de Madonna echter haar opwachting maakte, in de vorm van een wonderbaarlijke beeltenis op een zuil binnen de schuur, werd de benedenste verdieping omgebouwd tot kapel.

De verschillende gildes van Florence versierden vervolgens elk één van de nissen aan de buitenkant van deze kapel met een standbeeld van hun schutsheilige. Hiervoor werden beroemde kunstenaars als Ghiberti, Donatello, Verrocchio en Giambologna in de hand genomen. Sommige van de originele versies van deze beelden zijn nu op de tweede verdieping te zien. Op de begane grond kan men enkel nog gipsen kopieën bewonderen.

Interieur Orsanmichele

Binnen valt het Gothische, tussen 1349 en 1359 door Andrea Orcagna gemaakte, Tabernakel op. Het doet een beetje denken aan een miniatuurkerk en wordt opgeluisterd met beeldhouwwerken, glazen en andere versierselen en reliëfs.

De “Madonna met Kind” is geschilderd door Bernardo Daddi (een leerling van Giotto). Aan dit schilderij werden gedurende de pestepidemie (1348-1350) wonderen toegeschreven.

Het beeldhouwwerk “Madonna, Kind en Sint Anna” is van de hand van Francesco da Sangallo (1522).

Verhuisd

De “Triptiek van Sint Mattheus” is door Orcagna en Jacopo di Cione geschilderd. Oorspronkelijk was het rond 1367 geschilderde werk aan een pilaar binnen de kerk bevestigd. Het in opdracht van het Gilde der Geldwisselaars vervaardigde kunstwerk is nu te zien in de Galleria degli Uffizi.

Tweede Verdieping

De tweede verdieping van Orsanmichele bereikt men via het Palazzo dell’Arte della Lana. Dit in 1308 gebouwde paleis was het hoofdkwartier van de wolhandelaars. In de 13e en 14e eeuw werkte maar liefst een derde van de inwoners van de stad voor dit gilde.

Hier staan de al genoemde originele beelden, waaronder Donatello’s “Sint Markus” (1411-13) en Verrocchio’s “Het Ongeloof van Sint Thomas” (1473-83). “Johannes de Doper” (1413-1416) is van de hand van Ghiberti en wa het eerste levensgrote beeldhouwwerk uit de Renaissance. (Helaas is deze ruimte maar zelden open voor het gewone publiek.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email