San Giovanni Baptisterium Florence

Het Baptisterium San Giovanni is één van de oudste en beroemdste gebouwen in Florence. De door Lorenzo Ghiberti gemaakte deuren aan de noord- en oostzijde deden zelfs Michelangelo verzuchten dat ze zo mooi waren dat ze de ingang tot het Paradijs hadden kunnen vormen, waarmee hij ook meteen de bijnaam “Poorten van het Paradijs” ervan vastlegde.

Weetjes San Giovanni Baptisterium Florence

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres is Piazza San Giovanni – 50123 Firenze (FI). De toegangsprijs is 5 Euro en het is geopend van 12.15 tot 19.00 uur. Op zondag en op de 1e zaterdag van de maand is het Baptisterium open van 08.30 tot 14.00 uur. 1 Januari, Pasen, 8 September, Kerst en Nieuwjaar gesloten.

Geschiedenis San Giovanni Baptisterium Florence

Oorspronkelijk dacht men dat het een Romeinse tempel was, maar tegenwoordig is men van mening dat het huidige baptisterium tussen de 4e en 7e eeuw gebouwd is op de plek waar eens een Romeins paleis stond.

De octagonale tamboer stamt uit de 11e eeuw. De afwisselend groene en witte strepen marmer en de koepel zijn 13e eeuwse toevoegingen.

De Poorten van het Paradijs

De Gothische deuren aan de zuidkant van het baptisterium zijn in 1336 vervaardigd door Andrea Pisani. In 1401 werd door de Florentijnse gilde der wolhandelaren een competitie uitgeschreven die uit moest wijzen wie de deuren aan de noordzijde mocht ontwerpen. De competitie werd gewonnen door de toen pas 22-jarige Ghiberti. Hij versloeg erkende meesters als Brunelleschi, Donatello en Jacopo della Quercia hun geluk eveneens beproefd hadden.

Net als de andere architekten had Ghiberti een bronzen paneel in bas-reliëf ontworpen dat de opoffering van Isaac door diens vader Abraham als thema had. Voor de volgende 28 panelen had hij 21 jaar nodig. Hoewel hij verplicht was de Gothische lijsten eender te maken aan die van Pisano, liet hij voor de panelen zelf zijn eigen ideeën de vrije loop.

De wolmakers waren zo verheugd met het resultaat van zijn werk dat ze hem in 1425 vroegen ook de oostelijke deuren (tegenover de Duomo) te maken, waarbij hij geheel de vrije hand kreeg. 27 Jaar later was het werk, tien scènes uit het Oude Testament, in verguld brons, gereed. De panelen die men nu kan zien zijn overigens kopieën: De originele panelen bevinden zich in het Museo dell’Opera del Duomo.

Interieur

Het interieur wordt gekenmerkt door zuilen die uit oude Romeinse gebouwen geplunderd waren. Zowel het de vloer als het plafond worden opgeluisterd met mozaieken. De enorme 8 meter lange Jezus mozaïek op het plafond is ontworpen door Coppo di Marcovaldo.

Rechts van het altaar is de muurtombe van de tegenpaus Johannes XXIII. Deze is ontworpen door Michelozzo en Donatello.

En voor mensen die willen weten hoe Ghiberti er zelf uitzag: Het vierde hoofd van onderen in het middelste gedeelte van de linkerdeur aan de noordkant is een zelfportret van de goede man.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *