San Lorenzo Basiliek Florence

De San Lorenzo Basiliek is gesticht in 393 en is waarschijnlijk de oudste kerk van Florence. Tot de 17e eeuw was dit de kathedraal van de stad. Hierna nam de Santa Reparata Kerk, die later tot de huidige Dom omgebouwd zou worden, deze taak over. Behalve een dozijn telgen van de familie Medici ligt ook Donatello in deze kerk begraven. De beroemde Medici Kapellen bevinden zich in de San Lorenzo Kerk.

Weetjes San Lorenzo Basiliek Florence

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

De kerk bevindt zich op het Piazza di San Lorenzo, 9, 50123 – Firenze (tel. +39 055214042). Ze is geopend van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag: van 13,30 tot 17,30 uur. De toegangsprijs is 5,00 Euro. Toegangsprijs Basiliek (incl. Sagrestia Vecchia en Museo del Tesoro) + Biblioteca Laurenziana: 7,50 Euro. Gratis voor kinderen jonger dan 11. De bibliotheek is gesloten op zondagen van November t/m Februari. (Voor de Medici Kapellen samen met de Sagrestia Nuova is er een apart ticket. De ingang hiervan bevindt zich aan het Piazza Madonna degli Aldobrandini,)

Weetjes San Lorenzo Basiliek Florence

San Lorenzo Basiliek Florence
San Lorenzo Basiliek

De Basilica di San Lorenzo ligt verscholen achter een grote bakstenen muur waar marktkraampjes tegenaan staan.

De oorspronkelijke construktie werd in 393 door Sant’Ambrogio ingewijd.

In 1059 werd de San Lorenzo Kerk opnieuw gebouwd.

Het was de familiekerk van de Medici familie. Deze uiterst rijke familie besteedde er dan ook in de loop der eeuwen een fortuin aan om haar te verfraaien.

Giovanni di Bicci de’ Medici was de eerste telg van de familie die geld in het interieur van de kerk stak. De uitverkoren architekt was Brunelleschi die de kerk in 1418 tot 1421 bouwde. Het werk werd onderbroken toen Cosimo de’ Medici vanwege politieke strubbelingen uit de stad verbannen werd. In 1442 begon men weer te bouwen, maar Brunelleschi stierf vier jaar later. Pas in 1461 werd de construktie door Antonio Manetti voltooid.

Bezienswaardigheden San Lorenzo Basiliek Florence

Façade

De trappen die naar het protaal van de basiliek leiden zijn nooit afgemaakt. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door Michelangelo. Dit is te bzichtigen in het Casa Buonarroti.

Interieur

Het interieur bestaat uit 3 schepen. Ieder schip wordt gekenmerkt door een aantal bogen.

  • Aan het einde van het rechtergangpad staat een marmeren tabernakel dat door Desiderio da Settignano ontworpen is.
  • De twee bronzen preekstoelen aan het einde van de gangpaden zijn gemaakt door Donatello.
  • Cosimo il Vecchio, de patroon van Donatello, ligt vòòr het hoogaltaar begraven. Een bordje (Pater Patrie, “Vader des Vaderlands”) markeert de plek.
  • De enorme muurschildering “Martelaarschap van Sint Laurens” (1569) van de hand van Bronzino is langs het linkergangpad te zien. Laurens, als schatbewaarder, werd door een prefect van Keizer Valerianus bevolen alle rijkdom van zijn kerk over te dragen. Toen hij op kwam dagen met alle armen en kreupelen van de stad, en de woorden “Hier is de rijkdom van de kerk”, werd hij levend geroosterd. Zelfs toen kon hij het niet nalaten om zijn kwelgeesten te vragen hem na een tijdje om te draaien, aangezien hij “aan deze zijde wel gaar was”.

Sagrestia Vecchia en Sagrestia Nuova

In de door Brunelleschi ontworpen Sagrestia Vecchia, bij het linkerdwarsschip, staat de sarcofaag van Giovanni di Bicci de’ Medici en diens echtgenote, Piccarda Bueri. Op de koepel van een zijkapel hiervan is een plattegrond van de sterren boven Florence rond het midden van de 15e eeuw geschilderd. De muurschilderingen in de sacristie zijn vervaardigd door Brunelleschi.

In de Sagrestia Nuova staan de tombes van Lorenzo il Magnifico en Giuliano. Deze ruimte is door Michelangelo ontworpen en ingericht.

Biblioteca Laurenziana

Door een deur links van de hoofdingang kan men de kloostergang betreden vanwaaruit men via een trap de Biblioteca Medicea Laurenziana  kan bereiken. In deze eveneens door Michelangelo ontworpen bibliotheek bevindt zich de verzameling manuscripten van de Medici familie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email