Santa Croce Basiliek Florence

De Santa Croce Kerk is een kerk aan het Piazza Santa Croce in Florence. Deze schitterende kerk is niet allen volgepakt met kunstwerken maar herbergt ook de stoffelijke resten van niemand minder dan Michelangelo. Hoogtepunten zijn de door Giotto vervaardigde fresco’s.

Weetjes Santa Croce Basiliek Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza di Santa Croce, 16 – 50122 Firenze, Italië. Telefoon: +39 0552466105. Toegangsprijs: 8 Euro. Openingsuren: Van 10.00 tot 12.30 en van 15.00 tot 17.00 uur.

Geschiedenis Santa Croce Basiliek Florence

Santa Croce Basiliek Florence
Giotto was verantwoordelijk voor veel van de fresco’s in de kerk.

Met de bouw van de kerk werd in 1294 begonnen, toen de Franciskaners tegenwicht wilden bieden aan de Domenicanen, die met de constructie van de Santa Maria Novella kerk begonnen waren.

De architekt was Arnolfo di Cambio.

De kerk werd pas ingewijd in 1442, maar pas in 1857 voegde Cronaca een echte façade toe.

De klokkentoren is nog recenter en is in 1965 door Baccani ontworpen.

Het interieur bestaat uit drie schepen.

Tombes

Toen Michelangelo Buonarroti stierf (1564) wilde de paus hem eigenlijk in Rome laten begraven, maar de Florentijnen brachten hem stiekum terug naar hun stad. De tombe van Michelangelo is in 1570 door Vasari gemaakt.

Behalve Michelangelo liggen er meer beroemde Florentijnen in de kerk begraven. Er zijn monumenten ter nagedachtenis van o.a. Niccolò Machiavelli, de componist Gioacchino Rossini (1792–1868) en van de beeldhouwer Lorenzo Ghiberti te zien, alsmede een cenotaaf ter ere van Dante Alighieri. Vicenzo Viviani vervaardigde de tombe van Galileo Galilei in 1737.

Ook een aantal rijke Florentijnen hebben hun rustplaats in de Santa Croce Basiliek. Dit voorrecht hebben ze te danken aan de donaties die ze in de loop der jaren aan de kerk gegeven hadden.

De tombe van Alfieri is van de hand van Canova en is in 1810 gemaakt.

Bezienswaardigheden

De Cappella Castellani wordt opgeluisterd door muurschilderingen van de hand van Agnolo Gaddi. Deze tonen belangrijke gebeurtenissen uit een aantal heiligenlevens. Ook is er een tabernakel van Mino da Fiesole en een “Kruisbeeld” van Niccolò Gerini.

De Cappella Baroncelli is beschilderd door Taddeo Gaddi (de vader van Agnolo) met fresco’s uit “Het Leven van de Maagd”. De “Aankondiging aan de Herders” in deze kapel is de eerste nachtelijke afbeelding in een Italiaanse muurschildering.

De twee kapellen rechts van het Hoofdaltaar (de Cappella Peruzzi en de Cappella Bardi) zijn geschilderd door Giotto. Na in de 17e eeuw gewit te zijn geweest werden deze fresco’s tussen 1841 en 1852 niet erg goed gerestaureerd.

De Peruzzi Kapel is de naam van de rechterkapel, met veel verwijzingen naar de oudheid. Deze is laat, na Giotto’s verblijf in Rome, geschilderd en is in redelijk slechte toestand.

De Bardi Kapel is beroemder. “De Dood van Sint Franciscus” en de “Vuurtest voor de Sultan van Egypte” horen tot Giotto’s bekendste werken.

Het “Tabernakel van de Cavalcanti Aaankondiging” is een door Donatello gemaakt relief (1435).

De Cappella Pazzi bevindt zich buiten in de kloostergang en is door Brunelleschi ontworpen. Hoewel niet af bij zijn dood werden zijn tekeningen voor de kapel precies nagevolgd. De geglazuurde terracotta’s in de door Giuliano da Maiano ontworpen poort tot de kapel zijn van de hand van Luca della Robbia. Op het plafond van de kleinere koepel is de nachtlucht geschilderd, op precies hetzelfde moment als die op het plafond van de Oude Sacristie in de San Lorenzo Kerk.

Museo dell’Opera

Door de kloostergang komt men bij het Museo dell’Opera. De door Cimabue gemaakte “Crucifix” werd bijna verwoest bij de overstroming van de Arno in 1966 en zou een symbool van de door deze ramp veroorzaakte schade worden.

Ook in het Museo dell’Opera zijn twee muurschilderingen van de hand van Taddeo Gaddi te zien: “Levensboom” en “Laatste Avondmaal”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *